Radnici AMSS ponovo ispred Vlade Srbije

01.07.2014.

Radnici Auto-moto saveza Srbije (AMSS) organizovali su danas protest ispred Vlade Srbije, a kako su rekli neće biti prekinut sve dok ih ne primi premijer Aleksandar Vučić i dok se ne vrate na radna mesta.    

 

Predstavnica zaposlenih Zorica Bilibajkić rekla je da će protesti biti organizovani sve dok ne dobiju konkretna obećanja da će problem biti rešen, navodeći da dok god se smenjeni generalni sekretar Saveza Aleksandar Nikačević "ne privede pravdi i MUP i Specijalno tužilaštvo ne preduzmu konkretne mere da se on procesuira", ne mogu da počnu sa radom.

Prema njenim rečima, premijeru je dostavljen spisak sa oko 700 potpisa nezadovoljnih radnika sa njihovim matičnim brojevima, kao i primerci krivičnih prijava, među kojima je ona koja se odnosi na štetu nanetu budžetu Srbije usled nenaplaćivanja određenih administrativnih taksi, a na osnovu odluke Nikačevića, koja iznosi oko 200 miliona dinara.

Najjednostvnije rešenje problema je da se ispoštuju sve odluke koje je Skupština AMS S donela još u aprilu, a koje obuhvataju smenu Nikačevića, kao i da tada izabrano rukovodstvo uđe u zgradu direkcije, što lančano povlači normalizaciju situacije u čitavom sistemu AMSS, navela je Bilibajkić.

Ona je podsetila da je Skupština AMS S, kao najviši organ odlučivanja u tom udruženju, 9. aprila smenila Nikačevića sa mesta generalnog sekretara zbog "nedomaćinskog poslovanja, brojnih finansijskih malverzacija, a podnete su i prijave tužilaštvu za organizovani kriminal".
"Nikačević nije priznao tu odluku i angažovao je privatno obezbeđenje koje ga čuva u zgradi Direkcije", navela je Bilibajkić.

U poslednjem dopisu, kako su naveli učesnici protesta, predatom krajem prošle nedelje, iznet je zahtev da se hitno procesuiraju lica obuhvaćena krivičnom prijavom koja je predata Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal i da MUP izvrši nadzor prilikom ulaska legalno izabranog rukovodstva u prostorije AMSS.

Bilibajkić je dodala i da od početka problema gotovo tri meseca radnici ne primaju platu, nemaju socijalno, ni zdravstvenu zaštitu...
"Ne tražimo od države da nam zaradi platu, ni da nam da novac, to ćemo uraditi sami. Tražimo da se vratimo na naša radna mesta, da pokušamo da povratimo ugled AMSS i počnemo da zarađujemo naš novac", poručila je Bilibajkić.

Prema njenim rečima, u međuvremenu je Prvi osnovni sud u Beogradu doneo rešenje kojim se uvode privremene mere u AMSS što, kako je kazala, znači da je Nikačević razvlašćen u potpunosti i da ne može više da donosi nikakve odluke u ime AMS S, niti bilo šta da potpisuje.

AMSS je sistem koji broji oko 1.000 radnika, a do sada je 350 suspendovano ili su dobili otkaze, kazala je Bilibajkić.

 

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug (arhiva)