FAP: Sindikat traži od Vlade da objavi ugovor potpisan sa Fincima

30.06.2014.

Sindikat "Sloga" u FAP-u zatražio je od Vlade da objavi memorandum koji je potpisala sa finskom firmom Sisu o prozvodnji kamiona i delova u pogonima te fabrike.

 

Kako se navodi u saopštenju, taj memorandum Vlada treba da pokaže javnosti jer "postoji sumnja da nije obuhvatio i korišćenje pogona 'Montaža' ", u kojem se sklapaju vozila.

Sindikat kaže da je saznao da je 23. juna Skupština Opštine Priboj usvojila Predlog za izradu plana visoke brane na reci Lim koja će potopiti "Montazu", jedan od najbitnijih pogona FAP-a.

"Otvoreno pitamo Vladu Srbije: Da li je ugovorom Fincima dato i srce FAP-a, pogon 'Montaže' ili su ga se oni odrekli na uštrb finansijskog podsticaja države Srbije i vlasništvom nad skupim presama iz imovine FAP-a?", navodi sindikat "Sloga".

Vlada Srbije i firma "Sisu auto" su 30. maja u Priboju potpisale memorandum kojim je predviđeno da ta finska kompanija preuzeme deo imovine FAP-a, gde bi pokrenula proizvodnju novih kamiona i delova za kamione.

Tada je najavljeno je da će, na osnovu te investicije, u septembru u FAP-u biti zaposleno prvih 200 radnika, a kasnije još 400.

Memorandum su u prisustvu premijera Srbije Aleksandra Vučića poptisali ministar privrede Srbije Dušan Vujović i vlasnik finske kompanije Timo Korhonen.

 

Izvor: Beta, B92