Advokatska komora Srbije preporučila advokatima da obustave protest

28.06.2014.

Advokatska komora Srbije saopštila je da je preporučila advokatima u Srbiji da od ponedeljka, 30. juna, prekinu protest i počnu da rade.

 

Advokatska komora Srbije smatra da protest treba prekinuti je pregovori sa nadležnima oko visine poreza traju.

"Advokatska komora Beograda je objavila da nastavlja protest što je u suprotnosti sa odlukama Advokatske komore Srbije i šteti interesima profesije i gradjana Srbije", navodi se u saopštenju.

Advokati su u sredu, 25. juna, započeli trodnevnu obustavu rada zbog odluke Ministarstva finansija da im poveća porez.

Ministri pravde Nikola Selaković i finansija Lazar Krstić, kako je juče najavljeno, razgovaraće u sredu, 2. jula, sa predstavnicima advokature o prevazilaženju problema koji su doveli do obustave rada advokata.

Advokate su na sastanku predstavljali predsednici Advokatske komore Srbije Dragoljub Đordjević, Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić, Advokatske komore Vojvodine Srdjan Sikimić, kao i predstavnici Advokatske komore Požarevca.

Tokom štrajka advokata nije bilo sudjenja, a jedini izuzetak bili su predmeti u kojima je rok za izjavljivanje pravnog leka isticao u toku trajanja obustave rada.

 

Obustava dogovorenih mera

Povodom odluke pojedinih advokatskih komora da nastave štrajk, a sa ciljem jednoobraznog postupanja prema obveznicima, Ministarstvo finansija je saopštilo da je prinuđeno da obustavi sve mere koje su sa predstavnicima advokatskih komora prethodno dogovorene sa ciljem olakšavanja poreskih obaveza.

Obustava svih mera odnosi na one advokate koji su usled primene korektivnih faktora u 2014. godini imali povećanje paušalno utvrđenog poreza veće od onog predviđenog samim izmenama Uredbe, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ministarstvo finansija pozdravlja odluku Advokatske komore Srbije koja je odlucila da na ponudu Ministarstva finansija odgovori obustavom strajka dok se ne obave pregovori u kojima bi ucestvovali i predstavnici Ministarstva pravde, a koji su planirani za sredu, 2. jul 2014. godine.

Istovremeno, Ministarstvo finansija smatra neodgovornom i nekonstruktivnom odluku Advokatske komore Beograda da nastavkom štrajka blokira funkcionisanje pravosuđa u Beogradu, kao i neke od najvaznijih sudskih procesa u zemlji.

Ministarstvo finansija podseća da je na sastanku sa predstavnicima advokatskih komora u sredu ponudilo ograničavanje povećanja osnovice za obračunavanje paušalnog poreza u ovoj godini u odnosu na prethodnu na 41 odsto, koliko proizlazi iz izmena predmetne Uredbe iz decembra, kao i smanjivanje diskrecionih elemenata u određivanju poreske osnovice uvođenjem elektronskih pausalnih prijava od oktobra 2015. godine.

Uz to, razgovarano je i o tome da se do kraja sledeće nedelje organizuje sastanak sa predstavnicima Ministarstva pravde, kako bi se diskutovalo i o drugim temama od znacaja za advokate, a koji je predviđen za sredu, 2. jul 2014. godine.

Radi informisanja šire javnosti, Ministarstvo finansija ovom prilikom zeli da iznese i da je u 2013. godini, tj. pre izmena Uredbe koje advokatske komore navode kao osnovni razlog strajka, cak 25 odsto svih advokata koji porez placaju pausalno, porez placalo kao da zarađuju minimalac, a da je svega svaki stosedamdeseti advokat koji je porez placao pausalno imao poresku osnovicu iznad 100 hiljada dinara mesecno.

Takođe, Ministarstvo finansija ovom prilikom dodaje da su advokati koji porez plaćaju paušalno, ukoliko smatraju da su ostećeni, slobodni da u svakom trenutku pređu na vođenje poslovnih knjiga i plaćanje poreza po stvarno ostvarenom prihodu.

Ministarstvo finansija će zajedno sa Ministarstvom pravde raditi na brzom i pravičnom razrešenju nastale situacije, a prevashodno u cilju normalizacije rada pravosuđa, navedeno je u saopštenju.

 

Izvor: Tanjug