Sednica Socijalno-ekonomskog saveta verovatno u ponedeljak

27.06.2014.

Ministar za rad, zapošlajvanje i boračka i socijalna Aleksandar Vulin izjavio je danas da bi sednica Socijalno-ekonomskog saveta mogla da bude održana u ponedeljak, dok bi izmene Zakona o radu na dnevni red Vlade Srbije mogle da se nađu u toku sledeće nedelje.

 

"Nesporno je da će sednice Socijalno-ekonomskog saveta biti. Danas sam razgovarao sa predstavnicima sindikata i dogovorili smo se da vidimo kad možemo da uklopimo. Nadam se da će sednica SES biti u ponedeljak, a odmah posle nje izmene Zakona o radu mogu na vladu", rekao je Vulin novinarima u Beogradu.

On je rekao da će se odazvati pozivu na sastanak, koji su Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost uputili njemu i premijeru Aleksandru Vučiću, a oni su tražili da pre sednice SES-a sa premijerom i resornim ministrom razgovaraju o spornim pitanjima u Zakonu o radu.

Ministar je istakao da je država odlučna da se izmene Zakona o radu primenjuju i da će sve učiniti da to tako bude u praksi.

Vulin je na sednici Skupštine Unije poslodavaca Srbije, koja je posvećana izmenama Zakona o radu, rekao i da bi on najradije, za vreme svog mandata, u saradnji sa svim zainteresovanim stranama, napisao potpuno nov Zakon o radu.
"Ovo je samo još jedna od izmena Zakona o radu, a ono što se često menja obično nije dobro", rekao je ministar i podvukao da su sadašnje izmene Zakona o radu neophodne jer će se njima postići održivost u sadašnjem trenutku.

"Izmene Zakona o radu nisu same po sebi dovoljne, ali zajedno sa ostalim sistemskim zakonima čini celinu, i tek ako zajedno budu profunkcionisali možemo da kažemo da smo nešto uradili", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima vlada je odlučna da sprovede svako slovo tog zakona, koji će morati da primenjuju svi.

On je ukazao i na visok nivo sive ekonomije u zemlji, koji se kreće oko 30 odsto BDP-a, i u velikoj meri onemogućava normalno poslovanje, istakavši da je borba protiv sive ekonomije jedan od najvažnijih poslova.

Ministar je najavio i da će uskoro biti donet i Zakon o socijalnom preduzetništvu te da u njegovoj izradi očekuje pomoć kako poslodavaca tako i sindikata.

 

Izvor: Tanjug