Radnici Želvoza noćas u Opštini

15.01.2014.

Oko pedesetak nezadovoljnih radnika Želvoza iz Smedereva ostaće noćas u zgradi opštine Smederevo.

Oni ne nameravaju da je napusti dok im se ne obrati neko iz nadležnih ministarstava, izjavila je večeras Tanjugu gradonačelnica Jasna Avramović.

Ona je rekla da se sutra očekuje povratak ministra privrede Saše Radulovića sa službenog puta iz inostranstva, koji bi trebalo da obrati radnicima Želvoza ili da ovlasti svog predstavnika.

Danas pre podne, više od 400 radnika Želvoza iz Smedereva upalo je i zaposelo zgradu Opštine Smederevo i poručilo da nemaju nameru da izađu dok im se ne ispune obećanja data krajem prošle godine.

Tada im je Ministarstvo privrede obećalo socijalni program od 300 evra po godini staža za oko 550 radnika ovog preduzeća u restrukturiranju, kao i overu zdravstvenih knjižica za one radnike koji su ostali da rade u ovom, jednom od najstarijih srpskih preduzeća za remont šinskih vozila.

U ranijem saopštenju sindikata, navedeno je da petočlana delegacija sindikata radnika Želvoza iz Smedereva nije uspela da stupi u kontakt sa gradonačelnicom, nakon čega je došlo do guranja sa obezbeđenjem Opštine i policijom, a onda je više od 400 radnika silom ušlo u zgradu opštine.

Gradonačelnica je potvrdila Tanjugu da je u dva navrata danas razgovarala sa predstavnicima radnika, najpre nešto posle 10 sati i oko 11:30 sa delegacijom reprezentativnih sindikata, ali da ona ne može ništa da im obeća.

"Tačno je da su u zgradi, odatle rukovode protestom. Ja podržavam njihovu borbu, ali ja ne mogu da im obećavam ništa po pitanju njihovih zahteva. Obavestila sam Ministarstvo privrede, i čekam da dođe i da im se obrati neko iz ministarstva", dodala je ona.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga" Željko Veselinović rekao je Tanjugu da će radnici ostati u zgradi "do daljeg", tj. dok im se ne obrati neko iz državnog vrha, prvenstveno misleći na nekog iz nadležnih ministara.

Izvor: Tanjug