Krstić ponudio advokatima manje uvećanje poreza

25.06.2014.

Ministar finansija Lazar Krstić ponudio je advokatima, koji su danas obustavili rad u celoj Srbiji, novo, manje uvećanje poreza na paušal koje ne može biti veće od 41%.

 

Krstićevom ponudom se ublažavaju rešenja na osnovu Uredbe iz decembra 2013. godine kojom su porezi koje plaćaju advokati u nekim slučajevima, u zavisnosti od mesta prijave, duplirani ili uvećani čak tri puta. Zbog sporne uredbe od prošle nedelje rad su obustavili advokati u Beogradu, a od danas i svi advokati u Srbiji.

Ministar finansija saopštava da je Krstić u razgovoru sa predstavnicima advokatskih komora u Srbiji predložio da porez na paušal ne može biti veće od 41 odsto, dok će rešenja onima kojima je osnovica uvećana za manje od 41 odsto, ostati na snazi.

Izmenama Uredbe krajem prošle godine došlo je do promene visine osnovice za određene kategorije obveznika, pa su advokati raspoređeni u grupu sa ostalim visokoškolovanim pružaocima usluga, dok je posebna grupa u kojoj su do tada bili brisana.

Na ovaj način izmenjeno je dosadašnje rešenje prema kome je paušalno procenjeni prihod advokata iznosio 85 odsto prosečne bruto mesečne zarade u konkretnom gradu ili opštini, te sada osnovica iznosi 120 odsto prosečne bruto mesečne zarade.

Na sastanku je takođe zaključeno da je, zbog velikog stepena diskrecije u primeni korektivnih faktora, u narednom periodu, u saradnji sa svim relavantnim faktorima, u ovoj oblasti potrebno pronaći bolje rešenje.

Dogovreno je da se održi zajednički sastanak sa ministrom pravde Nikolom Selakovićem oko opšteg stanja u pravosudju i problemima u advokatskoj profesiji.

Advokatska Komora Srbije odlučila je da od danas svi advokati u zemlji stupe u trodnevnu obustavu rada zbog odluke Ministarstva finansija o povećanju poreza.

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević rekao je ranije da advokati ne obustavljaju rad samo zbog povećanja poreza, već i da bi ukazali na teško stanje u pravosudju.

Tokom obustave rada advokata, neće biti sudjenja, a jedini izuzetak biće predmeti u kojima bi rok za izjavljivanje pravnog leka isticao u toku trajanja obustave rada.

 

 

Izvor: B92