Ako ne dođe do dogovora o Zakonu o radu sindikati će napustiti SES

25.06.2014.

Sindikati traže od premijera Aleksandra Vučića i ministra rada Aleksandra Vulina da dođu na sastanak u sindikat i objasne šta novi Zakon o radu donosi i koja će verzija biti razmatrana u parlamentu, pa će posle toga biti održana sednica Socijalno-ekonomskog saveta.

 

To su danas zatražili lideri Saveza samostalnog sindikata Srbije (SSSS) UGS Nezavisnost Ljubisav Orbović i Branislav Čanak, ukazavši da njima više nije jasno o kojoj verziji zakona se uopšte razgovara.

Lider sidniakta UGS Nezavisnost Branislav Čanak je, na pitanje kada će biti sazvana sednica SES-a, odgovorio da je za sednicu neophodan relevantan materijal, a da u ovom slučaju niko više ne zna o kojoj verziji izmena Zakona o radu se razgovara.
"Mi smo videli devet ili 10 verzija tog zakona. Pre neki dan zvali su nas iz Minstarstva rada da pitaju koja verzija će ići na sledeću sednicu SES. Tražimo da Vučić i Vulin dođu na sastanak u sindikat i pod miškom ponesu nadležnu verziju, kako bismo je usaglasili prvo na sastanku u sindikatu a zatim i na sednici SES", rekao je Čanak.

Čanak je rekao da izmene Zakona o radu koje se predlažu treba da opslužuju isključivo predstavnike Američke privredne komore i Saveta stranih investitora.

Prema njegovim rečima, ono što će se dogoditi u Srbiji, ukoliko ovakav zakon bude usvojen, biće isto ono što se desilo u istočnoj Aziji, gde su ukinuta prava radnika, kapital je došao u te zemlje, ali danas radnici u njima rade za dva dolara dnevno.
"Ako je premijer mogao da ide na doručak u Američku privrednu komoru može da dođe i kod nas na sastanak", rekao je Orbović i naglasio da će ukoliko ne dođe do dogovora o Zakonu o radu, a pre svega o proširenom dejstvu kolektivnih ugovora, ta dva sindikata napustiti SES, jer će ukidanjem socijalnog dijaloga prestati da postoji i potreba za njihovim članostovom u toj instituciji.

"Ako ne usaglasimo da se poštuju procedure, nema svrhe da sedimo u Socijalno-ekonomskom savetu. Ovakav zakon koji predlažu eliminiše socijalni dijalog", podvukao je Orbović.

U senci rasprava o Zakonu o radu, gotovo neopaženo prolaze još dva sistemska zakona - Zakon o privatizaciji i Zakon u stečaju, ukazali su predstavnici sindikata.

Prema rečima Zorana Mihalovića, iz SSSS, 15 minuta pre današnje konferencije za medije, predstavnci sindikata su saznali da će u Nišu otpočeti javna rasprava o tim zakonima.

On je naglasio da je javna rasprava zakazana na brzinu, sutra bi trebalo da bude održana u Beogrdu, prekosutra u Novom Sadu a u ponedeljak u Kragujevcu.

On je mišljenja da novi Zakon o privaltizaciji najavljuje "rasprodaju svega u Srbiji" i priprema teren za privatizaciju EPS-a i drugih javnih preduzeća.

Predstavnici sindikata kažu da su oni bili veoma zainteresovani da učestvuju i u izradi tih zakona, te da bi javna rasprava trebalo da traje najmanje 21 dan.

 

Izvor: Tanjug