Obustava rada advokata u celoj Srbiji

25.06.2014.

Advokati u Srbiji stupiće danas u trodnevnu obustavu rada, u znak nezadovoljstva zbog povećanja poreskih obaveza za paušalno plaćanje dažbina.

 

 

To znači da se neće održavati suđenja, istrage, saslušanja u policiji ili tužilaštvu u slučajevima gde je po zakonu neophodno prisustvo branioca.

Advokati takođe neće zastupati stranke ni pred drugim organima, čak ni u hitnim predmetima.

Beogradski advokati su rad obustavili jos prošle srede, a na skupštini Advokatske komore Srbije odlučeno je da od danas do 27. juna u štrajk stupe advokati iz cele zemlje, rekao je predsednik AKS Dragoljub Đorđević.

Do obustave rada je došlo jer su advokati nezadovoljni višestrukim povećanjem poreskih obaveza i traže od Ministarstva finansija da stavi van snage nova poreska rešenja koja se odnose na advokaturu i paušalno plaćanje poreza.

Protest se, kako navode u AKS, osim zbog povećanja poreskih obaveza za paušalno plaćanje dažbina, organizuje i zbog sužavanja polja delatnosti advokature zbog donošenja raznih zakonskih propisa kojima se brojni poslovi oduzimaju iz nadležnosti advokature i poveravaju beležnicima, medijatorima...

Advokati protestuju i zbog načina utvrđivanja poreskih obaveza na osnovu "neadekvatnih i nedovoljno određenih kriterijuma", višegodišnjeg neplaćanja obaveza države prema advokatima i izbegavanja da to pitanje sistemski reši, neadekvatnog tretmana advokata prilikom obavljanja njihovih poslova od strane sudova, tužilaštava, policije i organa uprave, kao i neefikasnog postupanja organa krivičnog gonjenja u slučajevima napada na advokate.

Obustavom rada obuhvaćeni su svi postupci pred svim sudovima i drugim organima, uključujući i pritvorske predmete, kao i postupke po privremenim merama.

Jedini izuzetak predstavljaju predmeti u kojima rok za izjavljivanje pravnog leka (žalbe) ističe u toku trajanja obustave rada.

Ministarstvo finansija koje je donelo spornu Uredbu, kojom je povećano paušalno oporezivanje advokata, smatra da je protest advokata neosnovan.

 

Izvor: Tanjug