Udovički: Otpuštanje viška zaposlenih u javnom sektoru sledeće godine

24.06.2014.

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički izjavila je danas da racionalizacija broja zaposlenih u javnom sektoru mora da počne 2015.

 

"Budžet za 2015. godinu mora da održava isplaniranu racionalizaciju u javnoj upravi", istakla je Udovički na Ekonomskom samitu Srbije.

Udovički nije želela da kaže koliki je višak zaposlenih u javnom sektoru, ali je navela da je sigurno da u državnoj upravi radi oko 28.000 ljudi, dok je u javnom sektoru zaposleno oko 760.000.

"To je previše i broj zaposlenih se mora smanjiti", rekla je Udovički.

Ona je navela da se priprema i manji paket zakona koji će pratiti Zakon o radu, a da će na jesen biti napravljen veći paket u kojem će biti i sistem zapošljavnja i nagrađivanja javnih službenika.

"To nije uravnilovka, već je za iste poslove biti iste plate, a za visoko stručne poslove, sistem nagrađivanja će određivati resori", rekla je ministarka.

Ona je istakla da je srpska privreda sada na "istinskoj prekretnici" i naglasila da je "sama svoj neprijatelj".

Udovički je navela da osim nedostatka investicija, postoje i problemi sa politikom planiranja, regulativom i administracijom.

Ocenila je da ti problemi moraju da se reše i da je možda najveći problem to što ne postoji dovoljna koordinacija između državnih organa, "ne zbog političke volje, već zbog nepostojanja mehanizma".

Udovički je podsetila da je zadatak njenog Ministarstva, ali i Sekretarijata za javne politike koji je u njegovoj nadležnosti, da se obezbedi ta koordinacija.

"Bitno je da se napravi srednjoročni plan investicija, što će značajno podići predvidivost i stabilnost poslovnog okruženja", rekla je ministarka.

 

Izvor: Beta, B92