DS traži javnu raspravu o izmenama Zakona o radu

23.06.2014.

Predsednik DS Bojan Pajtić zatražio je od Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića da obezbede demokratsku javnu raspravu o izmenama Zakona o radu.

 

Prema njegovim rečima, radi se o jednom od najvažnijih akata čije odredbe utiču na položaj zaposlenih i živote svih porodica u zemlji.

U izjavi agenciji Beta, Pajtić je ocenio da građani moraju da znaju kakve posledice donose ponuđena rešenja, pitanja radnog staža, uslova otpuštanja, visine otpremnina, prava na godišnji odmor i bolovanje, kao i naknade za smenski i prekovremeni rad, jer te stvari direktno utiču na budućnost svih građana Srbije.

"Usvajanje izmena ovog zakona u potaji, u leto i usred Svetskog prvenstva u fudbalu, bez javne rasprave i bez demokratskog dijaloga stručnjaka, radnika i poslodavaca - velika je i nedopustiva bezobzirnost i podlost", rekao je Pajtić.

Predsednik demokrata je ocenio da "treća Vučićeva Vlada nastavlja nizbrdicom prve dve", odnosno da posluje s najvećim minusom u Evropi i da zadužuje državu sve više i brže.

"Strane investicije su na istorijskom minimumu. Nameti privredi su neizdrživi, a porezi građanima rastu do pucanja. Bar tri četvrtine građana Srbije - koji nisu glasali za SNS - jasno vide i osećaju posledice bezidejne improvizacije, jalove propagande i katastrofalne politike sve tri Vučićeve vlade", rekao je Pajtić.

On je dodao da će zbog toga Demokratska stranka organizovati veliku javnu raspravu o izmenama Zakona o radu.

 

Izvor: Beta; B92