Ministarstvo poljoprivrede: Svo seme kontrolisano, nema GMO

19.06.2014.

Poljoprivrednicima je od 12. do 18. juna podeljeno seme kukuruza i soje za presejavanje 14.357 hektara, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

 

"Sve odredbe važećeg Zakona o genetski modifikovanim organzmima (GMO) se poštuju i primenjuju u potpunosti, bez obzira da li se radi o humanitarnoj pomoći ili redovnom uvozu i prometu", ističe se u saopštenju Ministarstva povodom napisa u medijima da su u Srbiju stigle donacije GMO semena.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je 23. maja 2014. godine uputilo apel organizacijama koje se bave prometom semena da doniraju seme ranih grupa kukuruza i soje za potrebe ponovne setve u poplavljenim područjima.

"Kompanije koje su se odazvale apelu su ponudila seme kukuruza i soje koje je zatečeno na zalihama i za koje je dozvoljen promet u Srbiji u skladu sa zakonskom regulativom. Svi hibridi su upisani u Registar sorti poljoprivrednog bilja i seme odgovara propisanim normama kvaliteta", navodi se u saopštenju Munistarstva poljoprivrede.

Apelu ministarstva odazvalo se 10 kompanija koje su izrazile spremnost da doniraju seme hibrida - sorti ranih grupa kukuruza i soje.

U pružanju pomoći ugroženim područjima u vidu semenske robe, učestvovale su kompanije koje se bave prometom semena kukuruza u Srbiji, i to: Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad; Institut za kukuruz, Zemun Polje, MK SEEDS doo Novi Sad (hibridi kukuruza Dekalb -Monsanto), Limagrain doo, "Syngenta" doo , Raifajzen Agro doo, BC Hibridi, "Chemical Agrosava" doo, Delta Agrar (hibridi kukuruza "Pioneer"), "Delta Generali" (hibridi kukuruza Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad i "Pioneer"), navedeno je u saopštenju.

 

Izvor: Tanjug