Radnici fabrike "Papirpak" protestovali ispred opštine

18.06.2014.

Radnici fabrike "Papirpak", oko 90 njih, nastavili su danas sa štrajkom koji su započeli 2. juna zbog neisplaćenih zarada iz tekuće i 2012. godine, nepovezanog radnog staža i nepoštovanja ugovora o radu, protestujući ispred čačanske opštine kako bi skrenuli pažnju čelnika grada na problem ovog preduzeća.

 

Oni zahtevaju da im se isplate zaostale zarade iz tekuće i 2012. godine, poveže radni staž, a kako navode, duguju im se lični dohoci iz 2007. i 2009. koji su pretvoreni u 18 mesečnih rata, od kojih su im isplaćene samo četiri.
"Fabrika je pre stupanja u štrajk radila punim kapacitetom, a to je znak da ne tražimo nešto što nismo zaradili. Obraćali smo se i lokalnim vlastima, oni kažu da nisu nadležni jer je u pitanju privatna firma", ističu oni.

Radnik, Dragan Rakić kaže da zaposleni traže samo ono što su zaradili, jer će u protivnom postati socijalni slučajevi.
"Izgubili smo poverenje u sve, čak i u državne organe jer smo mi radnici u Srbiji, očigledno građani drugog reda", rekao je on Tanjugu.

Zbog problema sa neisplaćivanjem zarada zaposlenih i nepovezanim radnim stažom, sindikat se obraćao i Republičkoj inspekciji rada u Čačku početkom ove godine, kao i nadležnima u Ministarstvu rada zapošljavanja i socijalne politike, ali do danas nema odgovora.
"Čak je dolazila i inspekcija rada sa područja Zlatiborskog okruga koja je ustanovila da smo u legalnom štrajku, iako ih mi nismo zvali zbog toga", kaže predsednik sindikata Dušan Popović za Tanjug.

Oni su danas pozvali ministra za rad Aleksanda Vulina i premijera Aleksandra Vučića da im pomognu u rešavanju problema u koje ih je, kako kažu, dovela neodgovornost državnih institucija.

Sa štrajkačima su danas razgovarali gradonačelnik Čačka, Vojislav Ilić i njegov zamenik, Radenko Luković koji su im obećali pomoć oko reprograma duga za struju.

Inače, fabrika papira „Papirpak“ doo je nastala iz zanatske radionice, osnovane 1984. godine od strane osnivača i vlasnika Milovana Jovanovića i broji 140 radnika.

 

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug (screenshot)