Inspektorat za rad naložio štrajkačima da omoguće nesmetan rad Agroživa

18.06.2014.

Republički inspektorat za rad naložio je štrajkačima u Kompaniji Agroživ AD, u Žitištu, da omoguće nesmetan rad zaposlenima koji nisu u štrajku.

 

 

 

Protiv poslodavca je podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog neisplaćenih zarada.

Inspektori rada su 6. juna 2014. godine, po prijavi poslodavca, izvšili nadzor u Kompaniji Agroživ, koja zapošljava 1.068 radnika, jer su štrajkači zaključali sva ulazna vrata kompanije i onemogućili ostalim zaposlenima da rade.

Štrajkači su od poslodavca zahtevali isplatu zarada za januar, februar i mart, kao i isplatu dnevnica i putnih troškova za taj period. Po nalogu Inspekcije rada štrajkački odbor je 11. juna odblokirao ulaze i omogućio nesmetan rad.

Dva dana kasnije, pošto su saznali da su zaposlenima u Agroživ Investu DOO Žitište, ćerki firmi Kompanije Agroživ, isplaćene zarade za mesec mart a njima nije ispunjen nijedan od postavljenih uslova, ponovo su blokirali sve ulaze.

Inspektori su i danas izašli na teren i štrajkačima naložili da obezbede nesmetan rad firme, a nastaviće nadzor u Kompaniji i dalje, kako bi kontrolisalo eventualno kršenje prava radnika, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja.

 

Izvor: Tanjug, B92