Štrajk glađu radnika Standard Kostolca

16.06.2014.

Zaposleni u Standard Kostolcu, koje pruža ugostiteljske usluge za Termoelektrane i kopove Kostolac, započeće večeras štrajk glađu zbog neisplaćenih čak 36 zarada i neregulisanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica, najavio je sindikat Standard Nezavisnost.

 

Štrajk glađu će početi u 19 časova u organizaciji tog i sindikata EPS Standard.

U štrajku će učestvovati deo zaposlenih, a u zavisnosti od reakcije nadležnih i odgovornih broj učesnika će se povećavati iza dana u dan do potpune obustave rada, navedeno je u saopštenju.

Glavni poverenik Standard Nezavisnosti Perica Rajković je rekao da će štrajk glađu biti organizovan u hotelu Kostolac i da je cilj štrajka da se neko od predstavnika vlade zainteresuje za rešavanje njihovih problema.

U sastavu preduzeća Standard Kostolac, koje je u nadležnosti Agencije za privatizaciju, su i restorani Dunavski dragulj, Viminacijum i Putnik.

Rajković je kazao da je ta firma izdvojena iz sistema Elektroprivrede Srbije 2004. godine i da je trenutno zaposlen 151 radnik na neodređeno i 15 na određeno vreme. Prema njegovim rečima, Standard Kostolac je 90 odsto u vlasništvu države, a 10 odsto je društveni kapital odnosno pripada Standardu.

Rajković je istakao da TE KO Kostolac ima obavezu da održava likvidnim Standard do okončanja postupka privatizacije ili restrukturiranja kroz poslovne ugovore, upošljavanje i korišćenje kapaciteta Standarda.

On je kazao da su radnici imali neke razgovore sa predstavnicima vlade pre petnaestak dana i da će štrajk glađu trajati sve dok se ne napravi pomak u rešavanju nagomilanih proglema tog preduzeća.
Radnici nemaju overene zdravstvene knjižice već godinu i po dana, dodao je Rajković.

On je kazao da je jedan od zahteva radnika i smena aktuelnog rukovodstva Standard Kostolca, jer se pokazalo da nije sposobno da pomogne preduzeću.

Prema rečima Rajkovića, Standard ima veoma nepovoljan ugovor sa TE KO Kostolac, čiji zaposleni ne moraju da koriste usluge Standarda, a koji mora da obezbedi 1.500 obroka dnevno.
"Tako da mi nikad ne možemo da naplatimo u potpunosti svoj rad", naglasio je Rajković.

On je podsetio da su radnici Standarda od kraja februara ove godine organizovali protestne šetnje u Kostolcu.

 

Izvor: Tanjug