Država zabrinuta za sudbinu ``Prvog maja``

15.06.2014.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić veruje da će problemi u fabrici "Aha mura, Prvi maj" biti rešeni.

 

Vasić je izjavio da je sastanak sa ministrom privrede Dušanom Vujovićem bio konstruktivan, što daje nadu da može doći do rešavanja problema u fabrici "Aha mura, Prvi maj".

"Dobili smo uveravanja da Ministarstvo redovno prati šta se dešava u 'Aha Muri Prvi maj', da je država zabrinuta za sudbinu fabrike i da će preduzeti korake da se sačuvaju svih 1.300 radnih mesta", rekao je Vasić za agenciju Beta.

Prema Vasićevim rečima, za rešavanje problema i izlazak iz krize u kojoj se nalazi pirotska fabrika, postoji nekoliko opcija.

"Rukovodstvo fabrike mora da predloži način kako da se izadje iz krize. Bitno je da se očuva stabilnost u preduzeću i da se radi. Sindikati sa radnicima moraju da se angažuju da se nastavi rad. Neophodno je da proizvodni proces funkcioniše bez nemira i prekida proizvodnje. Ne bi valjalo da se desi da zbog prekida proizvodnje, neko od poslovnih partnera, povuče svoje narudžbine", rekao je Vasić.

Oko 700 radnika prve smene pirotske fabrike 12. juna je napustilo pogon i u protestnoj šetnji stiglo do zgrade opštine Pirot, nezadovoljni jer im nisu isplaćene dve trećine aprilske i majska zarada i što im niko nije rekao kakva je sudbina posle stečaja u "Aha Muri" u Sloveniji.

Sa radnicima su razgovarali i načelnik Pirotskog upravnog okruga i predstavnici lokalne samopurave, koji su uputuli apele Vladi da se nadje rešenje za ovu fabriku koja zapošljava 1.300 radnika.

Pre dve godine, tri proizvodne hale pirotske Industrije odeće "Prvi maj" kupila je slovenačko-engleska firma "Aha grupa" za 2,1 milion evra.

 

Izvor: Beta, B92