Prvi maj Pirot: Opština traži sastanak sa premijerom Vučićem

12.06.2014.

Nakon potpune obustave proizvodnje u kompaniji "AHA Mura Prvi maj", predstavnici opštine Pirot traže hitan sastanak kod premijera Aleksandra Vučića.

 

Sastanak s premijerom bi trebalo da kroz saradnju predstavnika radnika-sindikata fabrike, opštine i države, našlo optimalno rešenje za fabriku koja zapošljava 1.300 radnika.

Kako je saopštila opština Pirot, zbog izuzetno teške i složene situacije u "AHA Mura Prvi maj", a posebno nakon uvedenog stečaja slovenačkom preduzeću "AHA Mura" iz Murske Sobote, koja je formalni vlasnik pirotske fabrike, upućena je molba premijeru Vučiću za hitan sastanak na kome bi se izložili svi problemi i pokušalo da se iznađe rešenje, a sve u cilju očuvanja ovih radnih mesta.

"Posebno naglašavamo da su radnici, koji su opravdano zabrinuti za svoje sudbine, već nekoliko puta na kratko, spontano obustavljali rad i da se bojim da može doći do dužeg prekida u proizvodnji što bi imalo nesagledive posledice po same zaposlene i fabriku u kojoj rade", navodi se u saopštenju opštine Pirot.

"Kao što nismo mogli da predvidimo sudbinu "Prvog maja", kada ga je kupio Nicović, tako nismo mogli da predvidimo sudbinu fabrike ni posle kupovine od strane Mure. I u prvom i drugom slučaju proces privatizacije su vodile nadležne državne institucije. Svi smo se u Pirotu nadali dobrom i kada je "Prvi maj" prvi put privatizovan, kada je 2010. godine raskinuta prva privatizacija, kada je uvedeno restrukturiranje i kada je 2012. godine fabrika prodata Slovencima. Nadamo se da će država naći načina da pomogne rešavanju ove veoma teške situacije", kaže se u saopštenju.

Oko 700 radnika, od ukupno 1.300 zaposlenih, juče je spontano obustavilo proizvodnju i uputilo se ispred zgrade opštine Pirot gde je protestovalo. Radnicima se duguje dve trećine aprilske zarade, nisu im uplaćivani doprinosi za 2014. godinu, a nakon uvođenja stečaja u matičnoj firmi u Sloveniji, radnici su zabrinuti za budućnost fabrike u Pirotu.

 

Izvor: Tanjug, B92