Živković: Zakon o radu suviše važan da bi se usvajao po hitnoj proceduri

12.06.2014.

Zakon o radu ne sme da bude usvajan po hitnoj proceduri jer takve ozbiljne stvari "ne treba rešavati preko kolena", kaže Zoran Živković.

 

"Stav Nove stranke je da je najgore da Zakon o radu dođe do poslanika, a da mi ništa ne znamo o tom Zakonu. To je ozbiljan Zakon i deo seta reformskih Zakona, i bilo kakvo odlučivanje preko noći je katastrofalno", rekao je predsednik Nove stranke Zoran Živković novinarima u Skupštini Srbije.

Živković je istakao da bi poslanici trebalo da dobiju tekst ranije kako bi ga eventualno mogli popraviti amandmanima.

On je naveo da Vlada ne treba da prebacuje odgovornost na sindikate i udruženja poslodavaca, čija je "reprezentativnost i kredibilnost pod znakom pitanja".

"Ako je cilj Zakona da pospeši zapošljavanje u realnom sektoru, a među pregovaračima, poslodavcima i sindikatima nemamo nikoga iz realnog sektora? Ovde se svi bave samo zaposlenima u javnom sektoru gde imamo desetine hiljada viška zaposlenih", rekao je Živković.

Prema njegovim rečima, zakon iz 2001. godine bio je, kako je rekao, dobar odgovor na ovu temu u tom vremenu, a taj Zakon je, dodao je, promenjen 2005. godine sa demagoškim ciljem da se Vlada dopadne zaposlenima u javnom sektoru, "i tada je počelo masovno zapošljavanje u već previše popunjenom javnom sektoru".

"Zakon o radu bez čitavog seta pratećih zakona neće doneti ništa sam po sebi, a ni bez poboljšanja ukupne atmosfere u društvu nema ni investitora,a atmosfera gde imate cenzuru i zastrašivanje gradjana nije atmosfera u kojoj će neko da investira", smatra Živković.

 

Izvor: Tanjug, B92