Obustava proizvodnje u "AHA Muri Prvi maj"

11.06.2014.

Oko sedam stotina radnika prve smene kompanije "AHA Mura Prvi maj" Pirot obustavilo je proizvodnju, napustilo fabriku i okupilo se ispred zgrade opštine Pirot zahtevajući pomoć opštine u rešavanju sudbine fabrike koja zapošljava 1.300 radnika.

 

Pirotska fabrika je vlasništvo kompanije "AHA Mura" iz Slovenije koja je, zbog dugovanja prema Poreskoj upravi Slovenije, krajem prošlog meseca otišla u stečaj.

Poverenik ASNS sindikata u ovoj fabrici, Vladica Marinković, kazao je da su radnici spontano napustili fabriku nezadovoljni činjenicom da je sudbina fabrike potpuno neizvesna, da nisu isplaćene dve trećine aprilske zarade, a nisu uplaćivani redovno ni doprinosi.

Dodao je i da su u ponedeljak direktorka i finansijski direktor fabrike išli u Beograd na razgovore o sudbini fabrike, ali da radnicima niko nije ništa rekao.
"Ovo se desilo spontano. Radnici su izašli van kruga fabrike i očekujemo da nam se u ime opštine obrati predsednik opštine Vladan Vasić, koji je učestvovao u kupoprodaji fabrike kako bi nam pojasnio situaciju. Takođe, za 2014. godinu radnicima nisu uplaćivani doprinosi. Došli smo ovde jer želimo da radimo, a sindikat stoji uz radnike", kazao je Marinković.

Jedna od radnica, Gordana Pavlov, kazala je novinarima da radnici traže da im se obrati predsednik opštine Vladan Vasić, koji je, kako je rekla, u predizbornoj kampanji nastupao sa sloganom da je uspešno privatizovao "Prvi maj".
"Zbog toga sada tražimo da nam se obrati Vasić", kazala je Pavlova i dodala da su naročito ugroženi mladi radnici, od kojih neki imaju po osam ili deset hiljada dinara plate, dok stariji radnici imaju od 25.000 do 30.000 dinara.

Radnicima se nije obratio Vasić, ali je njihovu delegaciju u ime opštine primio zamenik predsednika Skupštine opštine Pirot Aleksandar Ćirić koji je radnicima poručio da je lokalna samouprava njihov saveznik, ali i da nema mnogo raspoloživih sredstava za rešavanje ove situacije.
"Svesni smo svih problema koji postoje i pokušaćemo da zajedno apelujemo na državu i sa državom pokušamo da rešimo taj problem, jer jedino tako možemo da ga rešimo. Prvi sastanak je već u petak u ministarstvu", rekao je on.

Država sigurno neće biti na gubitku jer može da naplati garancije koje su Slovenci dali prilikom kupovine firme, ali je najgori mogući scenario da država naplati garancije, jer će onda radnici sigurno ostati bez posla, rekao je Ćirić radnicima, i apelovao na njih da se vrate u fabriku, kako bi poslali pozitivan signal, da žele da rade.

Nakon proglašenja stečaja u kompaniji "AHA Mura" u Murskoj Soboti, svim zaposlenima u tamošnjoj fabrici su, shodno slovenačkom zakonodavstvu, podeljeni otkazi.

U Pirotu je prošle nedelje boravio i stečajni upravnik fabrike u Sloveniji koji je najavio da se na rešavanju sudbine pirotske fabrike radi na najvišem međudržavnom nivou i da su o tome već razgovarali i premijer Aleksandar Vučić i slovenački predsednik Borut Pahor.

 

Izvor: Tanjug