Protest radnika Precizne mehanike

10.06.2014.

Grupa radnika "Precizne mehanike", čiji je većinski vlasnik ITM grupa, protestuje danas ispred vlade Srbije zahtevajući da se u potpunosti pokrene proizvodnja u toj fabrici i da im se isplati zaostalih pet zarada.

 

Glavni poverenik sindikata Nezavisnost Precizne mehanike Milorad Macut rekao je da traže od vlade da sačuva tu specifičnu firmu koja ima prizvode koji se izvoze.

On je rekao da je 14. marta ove godine ITM grupa "bez ikakvog razloga obustavila proizvodnju" u Preciznoj mehanici uprkos tome, kako kaže, što imaju porudžbine.

Prema njegovim rečima u Preciznoj je zaposleno trenutno 294 radnika i ima 2.800 malih akcionara.

Predstavnik udruženja malih akcionara Nikola Gligorovski je naveo da će tražiti od vlade da se preispita privatizacija te fabrike kao i tokovi novca od 2008 godine i dodao da će oni tražiti i da se utvrde tačne zalihe gotove i nedovršene proizvodnje.

Učesnici protesta traže prijem kod predsednika vlade Aleksandar Vučića ili ministra privrede Dušana Vujovića ili ministra za rad Aleksandar Vulin i navode da će ostati do 16 časova i da neće blokirati saobraćaj.

Preciznu mehaniku je 2007. godine kupila ITM grupa za 470 miliona dinara i ta grupa poseduje 78 procenata vlasničkog udela.

Radnici kažu da je proizvodnja u Preciznoj mehanici obustavljena sa namerom da se fabrika otera u stečaj i da se na oko pet hekatara zemljišta na lokaciji u ulici Vojislava Ilića izgradi stambeno poslovni kompleks.

 

Izvor: Tanjug