Vujović: Vlada ima još pet do sedam meseci za ekonomski zaokret

10.06.2014.

Ministar privrede Dušan Vujović kaže da nije obeshrabren što se u poslednjih mesec i po dana privredna slika Srbije pogoršala posle poplava.

 

Više bi ga, kako kaže, pogodilo ukoliko ekonomski zaokret ne bi počeo u roku od pet, šest, ili sedam meseci.
"Moramo biti realni, da ne namećemo socijalne i poltičke troškove više nego što je potrebno, ali ni bojažljivi, jer nećemo rešiti problem", rekao je Vujović za današnju "Politiku" na pitanje da da li bi vlada zbog pritiska javnosti mogla da odustane od najavljenih reformi.

Ministar očekuje podršku za socijalne i političke posledice ovih teških reformi.

Na medijske spekulacije da nije u dobrim odnosima sa premijerom Aleksandrom Vučićem, Vujović je odgovorio da su te spekulacije bez osnova, a iznenađuju ga i slični napisi povodom nedavne ostavke dve njegove savetnice.
"Premijer i ja se slažemo oko programa Vlade - rešavanja problema u preduzećima u restrukturiranju, problema javnih preduzeća, donošenja ključnih zakona iz nadležnosti Ministarstva privrede", rekao je Vujović i naglasio da oko toga nema nikakavih nesuglasica.

Ministar Vujović je dodao da je podizanje galame u medijima oko nečega što se desilo pre mesec dana, kada se zemlja zbog poplava nalazila u vanrednoj siutaciji, njega, iskreno, veoma začudilo.
"Čitava situacija je bila banalna i nikako nije uticala na saradnju, odnose i posao koji svi u vladi, na čelu sa premijerom, zajedno obavljamo", naglasio je Vujović.

Govoreći o merama kojima se planira potrebni privredni rast, ministar je naveo da postoje tri tipa mera.
"To su mere iz oblasti makroekonomske konsolidacije, a na prvom mestu fiskalna konsolidacija koja omogućava program s MMF-om. To su još pet, šest mera koje bi trebalo da na kratak rok podstaknu neke sfere privrede kao što su subvencionisane kamate za kredite privredi kako bi oni koji dobro posluju nastavili da rade.To je i gradnja jefinih stanova što će pomoći i građevinskoj operativi, ali i onima kojima ti stanovi trebaju", naveo je minsitar.

Kao važne mere, minsitar je naveo i borbu protiv sive ekonomije, subvencije za zapošljavanje,odnosno prevođenje radnika iz sive zone u legalne tokove.

Govoreći o Železari Smederevo, Vujović je rekao da Železara pravi 8,5 miliona gubitka mesečno, ali da je "gleda" najmanje sedam investitora, da ima ozbiljnih interesenata i da su njihove prve ocene pozitivne. Ima investitora koji bi da sve preuzmu na sebe, do onih koji da budu u partnerstvu sa državom.
"Narednih meseci bićemo načisto koja je strategija najbolja. Bolje je da to bude integralna proizvodnja od početka do kraja, jer sada imamo samo parcijalnu", rekao je Vujović.

 

Izvor: Tanjug