Radulović: Konfuzija o zdravstvenom

15.01.2014.

Ministar privrede Saša Radulović ocenio je da je došlo do "konfuzije" povodom tumačenja izjava o zdravstvenom osiguranju.

On je istakao da firme treba da plaćaju doprinose, ali da se njihovom naplatom mora baviti poreska uprava, a ne zaposleni.

"Došlo je do jedne konfuzije. Radi se o dve potpuno odvojene stvari. Jedna je smanjenje nameta na rad, odnosno poreska reforma u okviru koje bi došlo do ukidanja doprinosa na zdravstvo, koji bi se plaćali iz budžeta i osiguranje bi bilo dostupno svim građanima. To je bilo u okviru poreske reforme, ali nije prošlo vladu prošle godine", ukazao je on u izjavi Tanjugu.

Ministarstvo, prema njegovim rečima, i dalje insistira da se takva poreska reforma sprovede, jer misli da zdravstveno osiguranje treba da bude dostupno svim građanima Srbije i da overavanja zdravstvene knjižice ne treba da bude.

"Međutim, na konferenciji za štampu prošle sedmice ja sam govorio o nečemu drugom, a to je da svi oni radnici koji su zaposleni, a poslodavac nije uplatio doprinose, ne mogu da overe zdravstvenu knjižicu. Mislimo da nije razumno i racionalno vršiti naplatu poreskih dažbina preko leđa zaposlenih. Posao je poreske uprave da nađe način da naplati doprinose, a ne da se radnici ostave sa neoverenim knjižicama, pa onda da oni prave pritisak kako bi došlo nekako do plaćanja tih doprinosa", kazao je Radulović.

On je smatra da takav način naplate nije u redu i ne bi trebalo da bude primenjen.

Radnici, kako je podvukao, ne treba da se bave poslom poreske uprave.

"To ne znači da firme ne treba da plaćaju doprinose. Upravo obratno, moramo da budemo vrlo strogi prema svima koji ne plaćaju doprinose. Međutim, to je posao poreske uprave, a ne zaposlenih", poručio je ministar.

On je kazao da svi koji su zaposleni, a i oni koji nisu i primaju naknadu od biroa treba da imaju zdravstveno osiguranje.

Ministar finansija Lazar Krstić je rekao da nije formalno dobio predlog ministra privrede Saše Radulovića o tome da zdravstveno osiguranje ide na teret budžeta umesto na teret poslodavca, ali da iz onoga što je pročitao u medijima ne vidi način na koji bi se taj novac u budžetu nadomestio u trenutnoj finansijskoj situaciji.

Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Momčilo Babić rekao je danas da RFZO nije dobio nikakvo zvanično obaveštenje o ukidanju doprinosa za zdravstveno osiguranje. On kaže da postoje zemlje u kojima se zdravstvena zaštita i penziono osiguranje finansiraju direktno iz budžeta, ali da je ovom trenutku je najbitnije da svi obveznici nastave sa plaćanjem zdravstvenih doprinosa.

Izvor: Tanjug