Propali pregovori Agroživa i Srbijagasa, protesti se nastavljaju

06.06.2014.

Pregovori predstavnika štrajkača u Agroživu i menadžmenta Srbijagasa nisu rezultirali dogovorom o prekidu štrajka u žitištanskom preduzeću.

 

To je izjavio predsednik sindikata Nezavisnost Jovica Katić, navodeći da današnji sastanak sa direktorom Srbijagasa Dušanom Bajatovićem i predsednikom Nadzornog odbora Milanom Đukićem nije napravio pomak u rešavanju sudbine Agroživa.

"Rečeno nam je da su Srbijagasu 'vezane ruke' i da sve zavisi od vlade i da se nadaju da će vlada pristati na socijalni program i da višak radnika neće otići bez otpremnina. Takođe nam je objašnjeno i da isplata zaostalih zarada zavisi od Vlade", rekao je Katić za RT Vojvodina.

On je istakao da je sindikat Nezavisnost u Agroživu uputio sredinom aprila zahtev za prijem radnika Agroživa u Ministarstvu energetike i da se odgovor još očekuje.

Katić je poručio da se protestne aktivnosti do tada nastavljaju i najavio mogućnost protesta ispred zgrade Vlade Srbije. "Tražimo neisplaćene zarade, da nam se kaže kakva je sudbina preduzeća i da li ostajemo da radimo ili idemo na Biro", rekao je Katić.

Nezadovoljni radnici "Agroživa" i danas su blokirali klanicu u Žitištu i put Temišvar - Zrenjanin, zbog neisplaćenih zarada i neizvesnosti oko sudbine kompanije

Predstavnik štrajkačkog odbora Jovica Katić rekao je da će oko 200 radnika blokirati put od sedam do 14 časova i zamolili građane za razumevanje jer je, kako kaže, to jedini način da skrenu pažnju na probleme.

Štrajkače je jutros posetio predsednik opštine Žitište Mitar Vučurević koji je posle razgovora sa njima otišao u Novi Sad na sastanak sa čelnicima javnog preduzeća "Srbijagas" koje je vlasnik kompanije "Agroživ".

Zajedno sa Vučurevićem za Novi Sad krenuli su i tri predstavnika štrajkačkog odbora.

Radnici su nezadovoljni jer od početka godine nisu dobili zarade, a jedan od zahteva jeste i da im se da odgovor na pitanje šta će biti sa njihovim preduzećem.

 

Izvor: Beta, Tanjug, B92