Sindikati: Vulinov Zakon o radu neprihvatljiv

04.06.2014.

Predložena verzija Zakona o radu, koju je najavio ministar za rad, zapošljavanje i socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin, za Savez samostalih sindikata Srbije je neprihvatljiva, izjavio je predsednik tog sindikata Ljubisav Orbović.

 

Netačan je, takođe, i utisak koji se stvara u javnosti da je novi Zakon o radu u većoj meri usaglašen, rekao je Orbović na konferenciji za štampu, i istakao da se sindikati apsolutno nisu saglasili sa delovima zakona koji se odnose na zarade, sa delom koji govori o otpremninama samo kod poslednjeg poslodavca, sa isplatom dve umesto tri prosečne zarade prilikom penzionisanja.
"Sindikati su svesni da vlada ima veliku većinu i da zakon može biti donet vrlo lako, ali to je onda princip sile a ne princip dogovora", rekao je Orbović.

Premna njegovim rečima u predloženom zakonu nema proširenog dejstva kolektivnog ugovora, na šta sindikati ne mogu da pristanu.

Orbović je poručio da ukoliko se novi zakon ne vrati u okvire koji su ranije dogovoreni sa premijerom Aleksandrom Vučićem, do kompromisa će teško doći i sindikati će morati da pribegnu drugim vidovima sindikalne borbe.

On je podsetio da je Udruženje poslodavaca, a ne sindikat, 2008. godine tražilo da se u Zakon o radu unese prošireno dejstvo kolektivnih ugovora, a sada pod pritiskom MMF, Svetske banke, stranih investitora, traže ukidanje te odredbe, što poslodavcima nije u interesu.

Takođe je vrlo neprijatno i to što predloženi Zakon o radu uopšte neće ići na javnu raspravu, rekao je Orbović.

Sindikati se takođe protive najavljenom smanjenju plata u javnom sektoru od 10 odsto linearno jer će to pokrenuti spiralu siromaštva iz koje će se društvo teško izvući, ocfenio je on.

Orbović je naglasio da će ovaj stav biti usaglašen sa čelnim ljudima sindikata UGS Nezavisnost.

Generani sekretar UGS Nezavisnost Zlata Zec istakla je da se taj sindikat takođe protivi predloženoj verziji Zakona o radu, navodeći da su u zakon samoinicijativno unete izmene koje sa sindikatima nisu usaglašene.
"Preko medija čujemo da smo se saglasili, što nije tačno. Sindikati nisu dozvolili da se uopšte otvori poglavlje o zaradama kao i o smanjenju prava sindikata", istakla je ona.

Predstavnici sindikata su, takođe protestvovali i zbog televizijskog spota, a u kome anđeo i đavo raspravljaju šta će biti sa zaposlenim, a onda se pojavljuje Zakon o radu i sve rešava.

Sindikalci su najavili da ukoliko ne dođe do dogovora ne isključuji mogućnost protesta, ali i sindikalnih demonstracija, ako to bude potrebno.

Ministar za rad, zapošljavanje i socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin izjavio je juče da je u pogledu Zakona o radu postignuta saglasnost u 90 odsto stvari, a da nije ostvarena suštinska saglasnost o dva pitanja, gde bi "država trebalo da preseče".

Sindikati se ne slažu da ne bude proširenog dejstva kolektivnog ugovora, što poslodavci ultimativno zahtevaju, rekao je Vulin navodeći jednu od spornih tačaka i dodao da bi "država trebalo da preseče u korist i jednih i drugih".

Vulin je rekao da su sindikati videli zakon o radu, koji je donet na osnovu rada radne grupe koju čine predstavnici reprezentativnih sindikata i reprezentativnih poslodavaca.

 

 

Izvor: Tanjug