Izmenama Zakona o radu neće biti zadovoljni ni sindikati ni poslodavci

03.06.2014.

Izmenama Zakona o radu neće biti u potpunosti zadovoljni ni sindikati ni poslodavci, ocenio je predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković

 

"Poslodavci su tražili da taj zakon bude više evropski, više prilagođen situaciji u kojoj se kao privreda nalazimo, međutim on je ostao na liniji prethodnog zakona, uz neke izmene, koje nisu dovoljne da bi se on mogao uvrstiti u one zakone na kojima će insistirati i ubuduće Evropska unija", izjavio je Atanacković.

Prema njegovim rečima, poslodavci se slažu sa stavom Vlade, da je država ta koja će pronaći rešenje za ključna pitanja oko kojih se poslodavci i sindikati nisu složili.

"Jedini mogući način je da država odluči. Teško je očekivati da će sindikati i poslodavci oko svih pitanja da se slože, i da nađu neko zajedničko rešenje, s obzirom na značajno različite stavove", kazao je Atanacković.

On je rekao da je sa sindikatima postignut dogovor samo "oko nekih opštih stvari", i da su se poslodavci zalagali da taj zakon bude manje detaljan i dozvoljava da se poslodavci i zaposleni dogovaraju oko specifičnih stvari koje ne mogu biti zakonom određene. Prema njegovim rečima, ostalo je sporno pitanje kolektivnih ugovora, jer su sindikati tražili prošireno dejstvo kolektivnih ugovora, dok poslodavci smatraju da u određenim granama ti ugovori ne mogu da budu uopšteni.

Poslednjih nedelja, sporna tema Radne grupe su bile i minimalne zarade, a prema rečima Atanackovića, suprotstavljene strane su se dogovorile da se one određuju jednom godišnje.

On je kao loše ocenio da izmene zakona ne predviđaju promene kod otkaza, napominjući da je "ukoliko dolazi do smanjenja obima poslovanja mogućnost da se raskine radni odnos ostao komplikovan kao i do sada".

Radnu grupu činili su predstavnici Vlade, odnosno Ministarstava rada, finansija i privrede, Unije poslodavaca Srbije, dva reprezentativna sindikata - Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost", i od početka maja i predstavnici Privredne komore Srbije.

Članovi Radne grupe su u poslednjih tri i po meseca usaglašavali stavove oko pet najvažnijih tema koje treba da reguliše novi zakon o radu - radu na određeno vreme, otkazima od strane poslodavca, otpremninama, proširenom dejstvu kolektivnog ugovora i minimalnoj zaradi.

Atanacković je ocenio da će pre definitivnog usaglašavanja sa zakonodavstvom EU, doći do još jedne izmene Zakona o radu, kao što je to slučaj u Hrvatskoj.

 

Izvor: Beta, Akter