Prošireno dejstvo kolektivnih ugovora i dalje sporno

01.06.2014.

Sindikati i poslodavci blizu su dogovora u vezi većine spornih odredbi u Zakonu o radu, kaže potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović.

 

Prema njegovim rečima, naredne nedelje razmotriće tekst nacrta na osnovu koga bi otklanjali eventualne dalje nedostatke.

Mihajlović, koji je član Radne grupe, rekao je da će saglasnost biti postignuta najverovatnije u vezi načina isplate otpremnina, uslova za davanje otkaza, minimalne zarade i rada na određeno, a da je sporna stavka i dalje prošireno dejstvo kolektivnih ugovora.

On je objasnio da je Vlada Srbije predložila da Privredna komora Srbije (PKS) bude pregovarač, ali da to, kako je kazao, nije dobro rešenje jer bi pored Unije poslodavaca postojao još jedan nezavisan pregovarač. Na sastancima Radne grupe za izmene Zakona o radu sindikati i poslodavci postigli su saglasnost o visini minimalne zarade budući da siindikati smatraju da ona ne sme biti manja od prosečne potrošacke korpe.

Mihajlović je rekao da će sindikati pristati da se ona utvrđuje jednom godišnje, ali da ukoliko dođe do pada standarda, da se to čini češće. Sindikati i poslodavci ranije su se dogovorili da rad na određeno vreme traje dve godine.

Što se tiče otpremnina, članovi radne grupe razgovarali su o tome da radnici u preduzećima koja treba da se privatizuju dobiju otpremnine za sve godine staža, kako ne bi bili oštećeni u odnosu na one koji su otpremnine dobili ranije u preduzećima koja su ranije privatizovana.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je juče da će Zakon o radu biti donet u predviđenom roku, odnosno da će biti usvojen do kraja juna i da će štititi interese poslodavaca, ali i radnika.

On je precizirao da će Predlog zakona do kraja ove nedelje biti završen posle čega će se još jednom naći pred socijalno-ekonomskim savetom kada će sve strane još jednom izneti svoje mišljenje.

"Bilo je mnogo priča o tome da je to antiradnički zakon, ali nije", rekao je Vulin i dodao da on čak uvodi neka nova prava koja radnici do sada nisu imali.

Međutim, napomenuo je da se uvodi jedna disciplina posebno u javnim preduzećima i da neke zloupotrebe sindikalnih prava u javnim preduzećima sa ovim zakonom o radu više neće moći da se sprovode.

 

Izvor: Tanjug