Vulin: Zakon o radu će sprečiti zloupotrebu sindikalnih prava

30.05.2014.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas na Kopaoniku da će novi zakon o radu biti usvojen do kraja juna i da će štititi interese poslodavaca, ali i radnika.

 

 

On je u izjavi novinarima precizirao da će Predlog zakona do kraja ove nedelje biti završen posle čega će se još jednom naći pred socijalno-ekonomskim savetom kada će sve strane još jednom izneti svoje mišljenje.

Posebno je istako da se vodilo računa da zakon o radu štiti interese poslodavaca, ali i interese radnika.
"Bilo je mnogo priča o tome da je to antiradnički zakon, ali nije", rekao je Vulin i dodao da on čak uvodi neka nova prava koja radnici do sada nisu imali.

Međutim, napomenuo je da uvodi jednu disciplinu posebno u javnim preduzećima i da neke zloupotrebe sindikalnih prava u javnim preduzećima sa ovim zakonom o radu više neće moći da se sprovode.
"Mislim da je to velika pomoć i sindikatima, jer je sindikalna borba beskrajno važna i ne smemo dozvoliti da bilo šta ugrozi autoritet sindikalne borbe i sindikalnog funkcionera, a oni koji su to zloupotrebaljavli su to upravo činili", rekao je Vulin.

Kao jedan od prioriteta Ministarstva rada, Vulin je ovom prilikom naveo inspekcijski rad na suzbijanju sive ekonomije.
"To ćemo svakako raditi, posebno sada kada je vlada dala ozbiljne podsticaje zapošljavanju", istakao je on.

Vulin je rekao i da na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje ima oko 740.000 nezaposlenih.

Jedan od problema je, kaže Vulin, što mi ne znamo tačan broj nezaposlenih, ne znamo da li su oni na evidenciji i zaista nezaposleni ili samo pokušavaju da koriste određena prava, a s druge strane ne znamo da li su svi nezaposleni zaista evidentirani.

 

Izvor: Tanjug