Država duguje vojnim penzionerima 20 milijardi dinara

29.05.2014.

Pošto vojne penzije nisu od 2008. godine usklađivane, PIO fond je zatražio od Vlade Srbije da reši dugove od 17 do 20 milijardi dinara.

 

Upravni odbor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje uputiće narednih dana predlog vladi da dug vojnim penzionerima, nastao pre šest godina zbog izostalog vanrednog usklađivanja penzija za 11,06 odsto, na šta su po zakonu imali pravo, pretvori u javni dug.

Reč o potraživanjima vojnih penzionera vrednim od 17 do 20 milijardi dinara, koje bi penzijski fond sada trebalo da isplati na ime odštete, iako ovaj dug nije propust PIO fonda, već Ministarstva odbrane, koje je 2008. godine odbilo da ispravi ovu grešku, pa je problem automatski 2012. godine prebačen na PIO fond kada se vojni fond pripojio PIO fondu, gde je i danas.

Osim ove ogromne sume PIO fond je obavezan da plati i sve parnične troškove (sudske takse i advokatske usluge), koji, kako se čulo na jučerašnjoj sednici UO fonda, prevazilaze osnovni dug oštećenih vojnih penzionera.

Ivan Mimić, finansijski direktor PIO fonda, kaže da je menadžment fonda prošle nedelje razgovarao s nadležnima u Ministarstvu finansija (kada je i zatraženo da se ovaj problem reši) i da se odlukom vlade definiše da li će se ovih 11,06 odsto obračunavati na decembarsku ili januarsku penziju, jer ima razlike u iznosu na čeku.

Trenutno sud po dva različita osnova donosi presude za isplatu novca oštećenima, pa je PIO zatražio da se to ubuduće uredbom jasno propiše, kako bi i fond znao šta uzima kao osnovu za obračun odštete, decembar ili januar, kaže Mimić.

Nema smisla da PIO fond rešava tuđe propuste, dodaje Mimić i naglašava da vlada mora da pomogne i ovim vojnim penzionerima i PIO fondu.

Ivana Lekić, predsednik UO PIO fonda, kaže da iako ima loših iskustava kada je reč o pretvaranju dugova u javni dug, mora da se učini sve kako bi se rasteretio PIO fond, kome je po automatizmu pripala ova obaveza, te da veruje u ažurnost i spremnost Ministarstva finansija da ovaj problem reši.

Problem PIO fonda je utoliko veći što se broj ovih vojnih tužbi utrostručio od 2012, pa je lane PIO stiglo oko 30.000 novih tužbi za namirenje duga iz 2008. Inače, ovaj problem treba rešiti za oko 40.000 vojnih penzionera.

Razlog zašto se prošle godine toliko uvećao broj tužbi jeste zbog činjenice da se sudovi poslednje četiri godine uopšte nisu bavili ovim pitanjem, a onda su odjednom počeli da donose presude u korist vojnih penzionera. Od ukupno 5.328 presuda, u 3.646 slučajeva tužba je usvojena.


Pristaju na dogovor

Na pitanje kako komentariše to što bi dug vojnih penzionera mogao biti pretvoren u javni dug i da li će zbog toga vojni penzioneri biti oštećeni, Konstantin Arsenović, član Udruženja vojnih penzionera, kaže za Politiku, da nema drugog nego da se ide na pretvaranje u javni dug, kako bi se rešio problem i oštećenih i samog PIO fonda kome sada dolaze na naplatu presude u korist oštećenih.

"Više puta sam i kao poslanik PUPS-a u Skupštini predlagao da se nađe neko drugo rešenje za naplatu ovih potraživanja, ali, ili nije bilo sluha, ili je bilo prečih stvari, tako da je jedino preostalo da se sudski naplati ono što vojnim penzionerima pripada od 2008. godine", kaže on i dodaje da nikome od njih nije prijatno što su ovako morali da dođu do ostvarivanja svojih prava.

On kaže da je uveren da će 99 odsto oštećenih pristati da im se dug vrati kroz javni dug na tri, četiri godine, jedino na čemu će se insistirati je da se tim ljudima plate sudski troškovi, jer su pojedine žalbe i po nekoliko puta vraćane i pisane sudu i to za pojedince nisu mali troškovi.

"Kamate su u međuvremenu toliko narasle da su dva i tri puta veće od osnovnog duga, plus parnični troškovi, to je ogroman novac za državu i PIO fond i toga su vojni penzioneri svesni, zato će i pristati na ovo najavljeno rešenje. Potrebno je da vlada i zvanično kaže da je to način da naplatimo vanredno usklađivanje penzija za 11,06 odsto", zaključuje Arsenović.

 

Izvor: Politika, B92