Mali efekti smanjenja poreza na zarade

26.05.2014.

Unija poslodavaca Srbije smatra da će efekat zakonskih izmena o privremenom oslobađanju od plaćanja dela poreza na zarade novozaposlenih radnika biti relativno mali, rekao je predsednik unije Nebojša Atanacković.

Poslodavcima je bitno da se ukupna masa koju izdvajaju za neto plate smanji, a ne to da li su u pitanju novozaposleni ili starozaposleni radnici, jer oni zapošljavaju prema potrebama svog posla, a ne prema tome da li su radnici novi ili stari, rekao je on.
"Čak i da neko poslodavcu pokloni platu radnika i sve doprinose, ako mu radnik ne treba, a ako je posla sve manje, sigurno neće zapošljavati nove radnike", rekao je Atanacković za Tanjug.

Poslodavcima bi najviše odgovaralo da se i za ranije zaposlene i za novozaposlene opterećenje na plate sa 64 odsto smanji na 50 ili manje procenata, objasnio je on.

Iako meru oslobađanja dela poreza smatra pozitivnim pokušajem da se nešto popravi, Atanacković podržava stav Fiskalnog saveta da će se tom merom stvoriti razlika između tretmana novozaposlenih i starozaposlenih.
"Neko ko ima 200 radnika, trebalo bi da zaposli još 200 da bi se ova mera osetila na izdacima za doprinose i poreze. Deset novozaposlenih, na 100 ranije zaposlenih, ne bi značajno smanjilo izdatke koje poslodavac ima", rekao je Atanacković i dodao da će do pravog zapošljavanja doći onda kad privreda oživi, odnosno onda kada poslodavcima radnici budu zaista potrebni.

 

Izvor: Tanjug