Bone: Fleksibilizacija rada potrebna za razvoj i rast privrede

25.05.2014.

Potrebno je prevladati nasleđe socijalizma kako bi se ostvarili rast i razvoj privrede, a izmene Zakona o radu kojima bi se obezbedila veća fleksibilnost rada predstavljaju značajan korak u tom pravcu, smatra direktor kancelarije fondacije Konrad Adenauer u Beogradu Henri Bone.

 

,,Mislim da je fleksibilizacija rada potrebna za razvoj i rast privrede. Imate situaciju da je još prisutno nasleđe iz vremena socijalnog sistema. Javna preduzeća posluju sa gubitkom, postoji višak zaposlenih, tu je i pitanje penzija... sve je to povezano jedno s drugim``, naveo je Bone u intervjuu za nedeljnik Akter.

Govoreći o investicijama, Bone je naveo da strani investitori svakako žele jeftiniju radnu snagu, ali da pre svega žele da znaju šta je zakon i šta on tačno propisuje, ali da je za Srbiju važno da se fokus prebaci na domaću privredu.

,,Znamo da u većini evropskih država nije bilo privrednog rasta, u nekima je došlo i do pada. Slobodno se može reći da kompanije jednostavno nemaju dovoljno novca za investiranje. S druge strane, uslovi u Srbiji moraju da se poboljšaju, to je ono što je obećao premijer Aleksandar Vučić, ali su isto obećavali i njegovi prethodnici. Uslovi za investiranje u Srbiji nisu savršeni, ali ono što je najbitnije za preokret i boljitak ekonomske situacije jesu domaća preduzeća. Ona moraju da ozdrave, a posle da ona investiraju. Zato je bitno da se fokus prebaci na domaću privredu, šta je potrebno da bi ona stala na svoje noge, da bi se proširila. Na kraju će sve te kompanije kada uđete u Evropsku uniju, ranije ili kasnije, morati da trče trku sa evropskim kompanijama``, naveo je Bone.

 

Izvor: Akter