EBRD: Jačanje kreditnih linija za mala i srednja preduzeća

23.05.2014.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) će pojačati kreditne linije za mala i srednja preduzeća, ali će i pomoći Srbiji u izgradnji lokalne infrastrukture.

 

Kako je saopšteno iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave posle sastanka ministarke i potpredsednice vlade Kori Udovički i predsednika EBRD Sume Čakrabartija, mala i srednja preduzeća u Srbiji značajno su oštećena u poplavama, zato je bilo reči o jačanju kreditnih linija za pristup finansiranju tih firmi.

U saopštenju iz kabineta ministarke Udovički ukazano je i na to da Srbija mora da postane sposobnija da apsorbuje novac međunarodnih finansijskih organizacija, jer postoje sredstva koja nam je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) dodelila, a koja stoje nepotrošena i teško da mogu biti realizovana pre jeseni.
"Krediti za mala i srednja preduzeća, kao i za energetsku efikasnost, već postoje, ali smo razgovarali o tome da one mogu da se pojačaju", izjavila je Udovički za RTS.

Ona je u saopštenju navela je na sastanku bilo reči i o tome da EBRD pomogne u izgradnji lokalne infrastrukture.
"Prioriteti su oporavak i normalizacija života građana, infrastruktura, obnova privrede, a EBRD je u mogućnosti da pomogne izgradnji lokalne infrastrukture", izjavila je Udovički u saopštenju.

Kako je navedeno, Čakrabarti je na sastanku izrazio saučešće Srbiji i srpskom narodu i izrazio da EBRD oseća odgovornost i obavezu da pomogne u nesreći koja nas je zadesila.
"Upravo utvrđivanje potreba i urgentnih sanacija je prioritet", rekao je on i naglasio je da će već sutra, u petak, predstavnici banke imati sastanak na tu temu.

Predsednik EBRD je naglasio da postoje dva pravca podrške Srbiji, navedeno je u saopštenju, na kratkoročnom nivou, i to oporavak, rekonstrukcija, i na duge staze - reforme, kako bi se izgradila održivija ekonomija Srbije.

On je napomenuo da će njihova uloga na duže staze takođe biti uključivanje u izgradnju boljeg odbrambrenog sistema protiv poplava, kao i privlačenje što većeg broja investitora, kao korak bržeg približavanja Srbije EU, navedeno je u saopštenju.

 

Izvor: Tanjug