Radna grupa nastavila rad na Zakonu o radu

19.05.2014.

Radna grupa za novu verziju Zakona o radu nastavila je danas da radi na pripremi nacrta izmena tog dokumenta, rečeno je Beti u Ministarstvu za rad Srbije.

 

Kako kažu u tom ministarstvu, Radna grupa normalno radi i nastavila je da analizira i raspravlja i izmenama i dopunama Zakona o radu, "član po član".

Članovi Radne grupe su se na sastanku 9. maja saglasili da će svakodnevno raditi na pripremi nacrta zakona kako bi ga završili u što kraćem roku.

Sindikati i poslodavci pokušavaju već duže da usaglase stavove oko pet najvažnijih tema koje treba da reguliše novi zakon o radu - radu na odredjeno vreme, otkazima od strane poslodavca, otpremninama, proširenom dejstvu kolektivnog ugovora i minimalnoj zaradi.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Ljubisav Orbović rekao je u petak 16. maja da sindikati mogu da pregovaraju samo o pet ključnih tema koje su ranije predložene radnim nacrtom izmena i dopuna Zakona o radu i da je neprihvatljivo uljučivanje nekih novih elemenata u zakon iz predloga bivše radne verzije, kada je ministar privrede bio Saša Radulović.

Na sastanku 9. maja članovima Radne grupe podeljeno je rešenje Ministarstva rada o proširenju Radne grupe članovima iz Privredne komore Srbije, kao i tekst radne verzije nacrta Zakona o radu koji je pripremilo Ministarstvo za rad.

Radnu grupu čine predstavnici Vlade, odnosno ministarstava rada, finansija i privrede, UPS-a, dva reprezentativna sindikata - Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" i Privredne komore Srbije.

 

Izvor: Beta, B92

Foto: Tanjug (arhiva)