Sindikati zatečeni potezom Vulina, ne žele da učestvuju u izmenama ZOR

13.05.2014.

SSSS i UGS "Nezavisnost" saopštili su da ne žele da učestvuju u pregovorima o Nacrtu izmenama Zakona o radu koji im je dostavilo Ministarstvo rada.

 

Instituti o kojima se pregovaralo: rad na određeno vreme, otkaz od strane poslodavca, otpremnine, prošireno dejstvo kolektivnog ugovora i minimalna zarada trebalo je da pospeše zapošljavanje i pokrenu otvaranje novih radnih mesta, pa je, kako se navodi u saopštenju sindikata, "dodavanje novih apsurdno i potpuno nepotrebno".
"Radna grupa je, pripremajući tekst nacrta zakona, potrošila tri meseca u veri da taj posao nije uzaludan, kako se sada ispostavilo", navedeno je u zajedničkom saopštenju sindikata.

Radna grupa je formirana na inicijativu tadašnjeg prvog potpredsednika vlade, a sadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, podsećaju sindikati.

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost principijelno ostaju pri stavu da pregovori oko izmena zakona mogu da budu nastavljeni samo u okviru tih pet instituta koji su dogovoreni sa sadašnjim premijerom i da ništa mimo toga za njih nije prihvatljivo, navedeno je u saopštenju.

Ukazano je da je Radna grupa tri meseca radila na pripremi nacrta zakona o radu, a koja je sada izmenjena na inicijativu ministra rada Aleksandra Vulina.

 

SSSS: Ubačene niže plate na bolovanju i odmoru

Radna grupe za izmene Zakona o radu i na današnjem sastanku raspravljala je o pet stavki koje su sporne u tom dokumentu, oko kojih sindikati i poslodavci pokušavaju već duže vreme da usaglase stavove, a to će biti tema i narednih sastanka, a sledeći je već sutra.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović rekao je da sindikati nisu bili zadovoljni zbog toga što je u radnu verziju zakona "vraćeno" sve ono sa čime se sindikati ni ranije nisu složili.

To se odnosi pre svega na umanjenje plata usled odlaska na odustvo sa posla ili bolovanja, odnosno time bi plate bile značajno umanjene (od 10 do 15 odsto).

"To je neprihvatljivo, i moglo bi da utiče na to da ćemo imati sve više ljudi na minimalcu", rekao je Mihajlović.

 

Izvor: Tanjug, Beta, B92