Osniva se srpsko-kanadska privredna komora

13.05.2014.

U beogradu će danas biti osnovana srpsko-kanadska privredna komora na inicijativu kanadskih kompanija koje posluju u našoj zemlji.

 

Novoimenovani ambasador Srbije u Kanadi Mihailo Papazoglu izjavio je da Srbija treba da iskoristi svaku mogućnost da ojača ekonomsku saradnju sa tom visokorazvijenom zemljom.

"Reč je o ozbiljnim kompanijama i 'ozbiljnom svetu'. U pitanju su veoma važni sektori - rudarstvo i energetika koji zapošljavaju veliki broj ljudi", rekao je Papazoglu u razgovoru sa članovima Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove.

S tim u vezi, Papazoglu je podsetio da je Srbija izdala 80 odsto licenci za rudarsko-geološka istraživanja kanadskim kompanijama na svojoj teritoriji.

On je naveo i malo poznat podatak da, zahvaljujući izvozu 'Fijata' u Kanadu, "imamo suficit u trgovinskoj razmeni, što je retkost za saradnju sa jednom dalekom i visokorazvijenom državom".

Govoreći o projektima čija realizacija je odmakla, Papazoglu je podsetio da je sa kanadskim partnerom potpisan memorandum o izgradnji reverzibilne hidrocentrale "Bistrica", u vrednosti od 600 miliona dolara.

"Njihovi investitori su tu, ali za njih niste čuli jer nisu bili deo propalih privatizacija", rekao je novoimenovani ambasador.

Podsećajući da je zvanična Otava među prvima priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, Papazoglu je rekao da i u tom slučaju važi politika "slažemo se da se ne slažemo".

On je ocenio da sa Kanadom moraju da se inteziviraju svi oblici saradnje imajući u vidu da se šefovi diplomatija dve zemlje nisu sastali 10-tak godina i da se to desilo tek prošle godine na marginama jednog medjunarodnog skupa u Ukrajini.

Papazoglu je dodao da njega odlaskom na novu dužnost u, kako je naveo, zemlju stubova zapadne demokratije, "čeka malo veći početak s obzirom da Srbija nema ambasadora u Otavi već godinu dana". Prethodni ambasador Srbije u Kanadi bio je Zoran Veljić koji je na tu dužnost postavljen 2010, a opozvan je u januaru 2013. godine.

Papazoglu je rekao i da srpska zajednica spada u manje brojne dijaspore u Kanadi i da broji do 200.000 ljudi, ali da među njima ima i poznatih Srba, poput književnika Davida Albaharija, koji već godinama živi u toj zemlji, ali da je srpski iseljenik i najpoznatiji kanadski karikaturista koji objavljuje u najtiražnijem dveniku "Toronto star".

On je zaključio i da treba raditi na uspostavljanju politike bratimljenja gradova dve zemlje, ali da je za manje očekivati da se dodje do napretka u viznoj politici Kanade koja je regulisana posebnim zakonom, čije izmene predstavljaju složenu proceduru.

Podsećajući da su u poslednjih "13-14 godina kanadske kompanije u Srbiji investirale milijardu i 400 miliona evra", Papazoglu je rekao da to nije beznačajan podatak jer se radi o novcu investiranom u "strukturnim sektorima". On je ocenio i da bi otvaranje direktne avio linije od Beograda do Toronta, gde je srpska dijaspora i najbrojnija, imalo ogroman podsticaj za ekonomsku saradnju i najavio da bi to moglo da se ostvari na proleće sledeće godine.

 

Izvor: Tanjug