Železnice Srbije: Sukob sindikata zbog reprezentativnosti

09.05.2014.

Iz Železnica tvrde da nije bilo fizičkog kontakta niti pokušaja da budu pretučeni predsednik i članovi Unije sindikata prilikom utvrđivanja reprezentativnosti.

 

 

Nije bilo nikakvog fizičkog kontakta, narušavanja javnog reda i mira, niti bilo kakvog pokušaja da budu pretučeni predsednik i članovi Unije sindikata srpskih železnica danas prilikom utvrđivanja reprezentativnosti ovog sindikata, saopštile su "Železnice Srbije".

"Železnice" se pozivaju na informacije koje su prikupile od stručnih službi i od Komisije za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata.

"Tačno je da su danas u prostorije 'Železnica Srbije', na poziv zaposlenih u Centru za unutrašnju bezbednost i zaštitu, prilikom aktivnosti na utvrđivanju reprezentativnosti sindikata došli pripadnici MUP-a Srbije, kao i da je sačinjen zapisnik, ali nikakve intervencije policije nije bilo, niti je bilo koja osoba tom prilikom bila privedena, s obzirom da nije bilo narušavanja javnog reda i mira", navedeno je u saopštenju.

U skladu sa Zakonom o radu, a na zahtev Sindikata radnika železničke infrastrukture Srbije, pokrenut je postupak utvrđivanja reprezentativnosti Unije sindikata srpskih železnica.

U skladu sa ovom odredbom, a imajući u vidu da je protekao rok od tri godine od dana utvrđivanja reprezentativnosti za Uniju sindikata srpskih železnica, Sindikat radnika železničke infrastrukture Srbije pokrenuo je 10. aprila inicijativu za preispitivanje reprezentativnosti ove Unije.

Dakle, nije poslovodstvo pokušavalo da ospori reprezentativnost Unije sindikata srpskih železnica, već je tu inicijativu pokrenuo drugi reprezentativni sindikat u "Železnicama Srbije", u skladu sa zakonom.

Prilikom današnjeg početka rada Komisije za utvrđivanje reprezentativnosti, konstatovano je da je juče istekao rok za završetak ovog posla i da je do toga došlo iz objektivnih razloga.

Predstavnici Unije sindikata srpskih železnica upoznati su sa usmenim stavom Ministarstva za rad da taj rok nije isključiv i da započete aktivnosti na utvrđivanju reprezentativnosti treba okončati.

Po okončanju postupka utvrđivanja reprezentativnosti, pristupnice bi bile vraćene Uniji sindikata srpskih železnica, ali se oni nisu složili i želeli su da svoje pristupnice uzme natrag, sprečavajući njihovo dalje prebrojavanje.

To nisu dopustili zaposleni radnici u Centru za unutrašnju bezbednost i zaštitu "Železnica Srbije", kao organizacionom delu srpskih železnica, u okviru svojih ovlašćenja i redovnih radnih obaveza i na poziv članova Komisije za utvrđivanje reprezentativnosti.

"Dakle, nije reč o bilo kakvom obezbeđenju generalnog direktora, jer ono u 'Železnicama Srbije' i ne postoji", naglašava se u saopštenju.

"Stav je poslovodstva 'Železnica Srbije" da se precizno utvrdi članstvo i reprezentativnost svih sindikalnih organizacija u preduzeću, kao i verodostojnost svih potpisanih pristupnica, jer postoje opravdane sumnje u brojne zloupotrebe prilikom učlanjivanja u sindikate i utvrđivanja broja članova sindikalnih organizacija", navedeno je u saopštenju.

Prema nekim saznanjima, "Železnice Srbije" imaju oko "18.000 zaposlenih, a oko 30.000 sindikalnih pristupnica", što ukazuje da ih je veliki broj fiktivan i nevažeći, napominju u saopštenju.

Prema sumnjama poslovodstva srpskih železnica, članstvo i sindikalne pristupnice se "prelivaju" iz sindikata u sindikat kad god treba utvrditi reprezentativnost nekoj sindikalnoj organizaciji.

"Poslovodstvo srpskih železnica odlučno je da tome konacno stane na put utvrđivanjem stvarnog broja clanova u sindikalnim organizacijama", navedeno je u saopštenju ""Železnica Srbije".

 

Izvor: Tanjug, B92