Rezultati su dokaz pravilnog upravljanja PIO fondom

09.05.2014.

Direktorka Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Dragana Kalinović izjavila je danas da je menadžment Fonda u periodu od 2010 - 2014. godine zakonito, odgovorno i moralno upravljao Fondom, kao i da su sve moguće nepravilnosti i manjkavosti u radu na koje su upozoravali članovi Upravnog odbora razmatrane na sednicama.

Ona je navela da pravilno upravljanje menadžmenta fondom pokazuju i rezultati ostvareni u osnovnoj delatnosti, u unapređenju korisničkog servisa, ažurnosti u radu i sistemu upravljanja, sa izrazitim pokazateljima ekonomičnosti, efikasnosti i racionalnosti u radu.
"Sve moguće nepravilnosti i nezakonite radnje, na koje su upozoravali članovi Upravnog odbora Fonda, detaljno su razmatrane i rešavane na sednicama Upravnog odbora. Menadžment Fonda se oštro protivi narušavanju ugleda Fonda objavljivanjem netačnih i realno nezasnovanih optužbi", nevela je Kalinović u pisanoj izjavi.

Ona je, reagujući na izjavu predsednika Radne grupe za restrukturiranje Fonda PIO Slavenka Grgurevića o tome da je slučaj sa lažnim penzijama samo jedan u nizu nepravilnosti u radu koje je rukovodstvo ignorisalo, navela da se MUP uključio u istragu po zahtevu rukovodstva fonda.

To je, kako kaže, učinjeno kada je u postupku kontrole konstatovano da postoje nepravilnosti koje su ukazivale na mogućnost postojanja krivičnog dela, odnosno organizovanog kriminala, kako po vremenskom periodu u kome su rađene tako i po broju uključenih aktera van Fonda.
"Pokazalo se da je naša procena da se to mora sprečiti i sistemski rešiti ispravna", navodi Kalinović.

Ona je rekla da je stručna služba Fonda o svemu upoznala Upravni odbor u momentu kada se o istrazi moglo govoriti, a da su se o svemu potrebnom detaljno dogovarali i usklađivali sa istražnim organima.
"Sve moguće nepravilnosti i nezakonite radnje, na koje su upozoravali članovi Upravnog odbora Fonda, detaljno su razmatrane i rešavane na sednicama Upravnog odbora. Menadžment Fonda se oštro protivi narušavanju ugleda Fonda objavljivanjem netačnih i realno nezasnovanih optužbi.", kazala je Kalinović.

Grgurević je juče za Tanjug rekao da su zloupotrebe sa starosnim penzijama i šteta koja je time načinjena PIO fondu samo jedna u nizu nepravilnosti u radu te institucije, i da je rukovodstvo članove UO o zloupotrebama penzija prvi put obavestilo na sednici održanoj pre desetak dana.

On je rekao da su članovi UO iz redova Unije poslodavaca još ranije ukazivali na zloupotrebe, ali da rukovodstvo fonda na to nije reagovalo.

Kalinović je rekla da je "na sednicama Upravnog odbora Grgureviću skrenuta pažnja da je, ukoliko ima saznanja u vezi sa postojanjem bilo kakvog krivičnog dela, dužan kao građanin da podnese krivičnu prijavu nadležnim organima".

Policija je ove nedelje privela šest osumnjičenih da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe od 2007. do 2014. godine većem broju lica omogućili nezakonito ostvarivanje prava na starosnu penziju i na taj način oštetili PIO fond.

Do sada je obrađeno ukupno 58 takvih slučajeva, a postoji osnovna sumnja da je došlo do neosnovane isplate penzija u iznosu od oko 62 miliona dinara, dok je PIO fondu pričinjena šteta od oko 70 miliona dinara.

 

Izvor: Tanjug