Međunarodni monetarni fond protiv subvencionisanih kredita privredi

09.05.2014.

Međunarodni monetarni fond protivi se ideji jeftinih kredita za preduzeća uz subvenciju države, koje je najavio premijer Aleksandar Vučić.

 

Pojedini stručnjaci poručuju da je učešće države u kreditiranju firmi sjajna ideja, iako se MMF s tim ne slaže.
"Subvencije za kreditiranje preduzeća će biti predviđene rebalansom budžeta koji očekujemo u julu", rekao je Tanjugu predsednik odbora za finansije u Skupštini Srbije Veroljub Arsić.

Prema njegovim rečima, ideja je da se kroz te kredite najpre podrže mala i srednja preduzeća koja se bave proizvodnjom, a posebno ako su i izvozno orijentisana.

Upitan da li će to uticati na odnose sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), Arsić odgovara da njihova podrška državi znači, ali je situacija kod nas takva da su ove subvencije preko potrebne.
"Često se u preporukama MMF-a traže oštre mere štednje, ali mi tako rizikujemo da uđemo u recesiju. Situacija u Srbiji jeste teška, ali nije još dotle došlo da se samo režu troškovi. Sada je trenutak da, uz kombinaciju štednje i podsticaja privredi, sačuvamo BDP ili da ga uvećamo, a da s druge strane napravimo uštede u budžetu koje su nam neophodne", rekao je Arsić.

Subvencionisanje kamata kako bi one bile najpovoljnije moguće je razumna i prihvatljiva ideja, iako se MMF s tim ne slaže, rekao je Tanjugu generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.
"To je jedino rešenje, jer bez subvencija za kamate preduzeća u Srbiji ne bi opstala", rekao je on.

Dugalić je objasnio da MMF ovaj konkretan slučaj nije komentarisao, već se oni generalno ne slažu sa bio kojom vrstom subvencija i uplitanja države.
"Oni to posmatraju kao trošak budžeta koji im je prioritet, a nije ih briga za naša preduzeca. S druge strane, premijera jeste briga šta će biti s privredom", ističe Dugalić.

Prema njegovim rečima, ovakve subvencije će pogurati kompanije koje mogu dobro da rade.
"Ovo je ohrabrenje za perspektivne firme i nije isto kao kad država daje novac za gubitaše poput Sartida, Železnica i slično", poručio je Dugalić.

On je naveo da je bitno da ti krediti budu jeftiniji, a država bi, kako kaže, trebalo da dopuni razliku do tržišne cene kredita. Generalni sekretar UBS nije mogao da precizira koliko će krediti biti jeftiniji, jer, kako kaže, još nisu dobili nikakve konkretne predloge.

Vučić je, inače, u intervjuuu za "Nedeljnik" najavio da će banke dati milijardu i dvesta miliona evra subvencionisanih kredita. To će kako je rekao biti najpovoljniji mogući krediti koji će ići privatnom sektoru u Srbiji.
"Da bismo to nadomestili bankama, jer će to biti krediti po najmanjim mogućim kamatnim stopama, država će podstaći banke sa 60 miliona evra. To će biti izvanredna injekcija posebno za likvidnost naše privrede", rekao je premijer u tom intervjuu.

Prema podacima Narodne banke Srbije, prosečne kamate u martu 2014. na kredite za preduzeća iznosile su 14,13 za neindeksirane dinarske, 6,33 odsto za indeksirane, a 5,30 odsto za devizne kredite.

 

Izvor: Tanjug