Lažne penzije samo jedna u nizu zloupotreba u Fondu PIO

08.05.2014.

Zloupotrebe sa starosnim penzijama i šteta koja je time načinjena PIO fondu samo je jedna u nizu nepravilnosti u radu te institucije, a reakcija nadležnih organa "pokazuje da se država probudila, ocenio je danas predsednik Radne grupe za restrukturiranje Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Slavenko Grgurević.

Slučaj sa lažiranjem penzija, koji je počeo od beogradske filijale, nije konačan i uzeo je dosta maha, tvrdi Grgurević, ali ističe da je važno da se država, sankcionisanjem, uključila u rešavanje tog problema.

On je za Tanjug rekao da je rukovodstvo fonda članove Upravnog odbora te institucije o zloupotrebama penzija prvi put obavestilo na sednici održanoj pre desetak dana, ali da je lažiranje penzija samo jedna od kriminogenih radnji u PIO fondu, koje traju već nekoliko godina.
"Takva atmosfera traje praktično od 2007. godine kada dolazi do urušavanja sistema... Ovo što se sada dogodilo pokazuje samo da se država probudila. Mora da se stvori kritična masa, i da se omogući reorganizacija i stvaranje uslova da fond funkcioniše na način kako se to čini svuda u svetu", poručio je Grgurević, koji je bio kandidat Unije poslodavaca Srbije za predsednika UO Fonda PIO.

Policija je juče privela šest osumnjičenih da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe od 2007. do 2014. godine većem broju lica omogućili nezakonito ostvarivanje prava na starosnu penziju i na taj način oštetili PIO fond.

Do sada je obrađeno ukupno 58 takvih slučajeva, a postoji osnovna sumnja da je došlo do neosnovane isplate penzija u iznosu od oko 62 miliona dinara, dok je PIO fondu pričinjena šteta od oko 70 miliona dinara.

Predstavnici fonda o tome su javno prvi put govorili na sednici UO prošle nedelje, kada su izneli podatak da je usled zloupotreba načinjena šteta u iznosu od dva do 2, 5 miliona evra, ali da ta cifra nije konačna budući da se nepravilnosti i dalje istražuju.

Prvi slučaj falsifikovanog rešenja o penziji uočen je u oktobru 2013. godine, u filijali fonda PIO u Beogradu, a korisnik koji je "stekao" pravo za penziju imao je prebivalište na teritoriji Leskovca, pa su tokom novembra prošle godine nastavljene dalje provere.

Grgurević ukazuje da su predstavnici UO iz redova polodavaca u više navrata upozorili da se menadžment fonda mora promeniti, odvojiti od političkog uticaja partije i da se na čelu takve institucije moraju nalaziti profesionalci.

Još ranije je ukazivano na zloupotrebe, kaže on, poput "slučaja sa mikrofilmovima," odnosno "tehnološke inovacije koja je zaobilazila javne tendere", pa je angažovana firma imala i do 18 puta veću cenu, nego što je realna cena na tržištu.

Rukovodstvo fonda na to nije reagovalo, tvrdi Grgurević. Ukazao je i na davanje u zakup imovine koja je u vlasništvu PIO fonda bez naknade organizacijama penzionera za lične potrebe.

Kao jedan od primera zloupotrebe imovine PIO fonda je slučaj u Dalmatinskoj ulici u Beogradu, gde je PIO fond počeo da gradi stanove za penzionere, ali se u to uključila privatna organizacija, koja je to preuzela na sebe, naveo je Grgurević.
"O tim nepravilnostima vezanim za kriminogeno i asocijalno korišćenje imovine PIO fonda, obavestili smo i policiju", rekao je Grgurević dodajući da očekuje da će uskoro uslediti i adekvatna reakcija.

"Da bi se PIO fond stavio na noge i da bi funkcionisao kao jedna ugledna institucija, prvo mora da se očisti dvorište i dovedu profesionalci", smatra Grgurević.

On je rekao da je nepotrebno da PIO fond ima 22 člana Upravnog odbora, i da je dovoljno da ih bude sedam ili osam, kako je to običaj u svetu.

Takođe je poručio da je restruktuiranje fonda neophodno, i da Radna grupa kojom predsedava predlaže da se to obavi u dva pravca- najpre da se penzije "očiste" od svega onog što ne pripada toj kategoriji, odnosno zdravstveno osiguranje, tuđa nega i pomoć...

Drugi pravac je da se fondu vrati mogućnost da raspolaže imovinom koja je vredna jer su u nju ulagana značajna sredstva, dodao je Grgurević.

 

Izvor: Tanjug