Protest radnika AMSS-a ispred Vlade i APR-a

08.05.2014.

Radnici Auto-moto saveza Srbije (AMSS), iz centara širom Srbije, organizovali su danas protest u Beogradu, tražeći smenu generalnog sekretara Saveza Aleksandra Nikačevića.

 

Protestu je prisustvovalo nekoliko stotina radnika, koji su se okupili u parku kod Vukovog spomenika, zatim organizovano prošetali do Vlade Srbije gde su, kako je rekla predstavnica radnika Zorica Bilibajkić, novoj Vladi predali stare zahteve radnika AMSS-a.

Radnici su zatim otišli do Agencije za privredne registre (APR), kako bi se, kako je rekla, "konačno donela odluka na korist 1.100 radnika AMS S-a, a ne jednog čoveka."

Cilj protesta je da nadležni organi legalizuju ono što je skupština, kao najviši organ AMSS-a, većinom glasova odlučila 9. aprila, a to je da smeni Nikačevića, rekla je Bilibajkić.
"Pokušavamo da se vratimo na naša radna mesta, da nastavimo da radimo i vratimo ugled AMS S-u", rekla je Bilibajkić, podsetivši da radnici AMSS-a protestuju od 16. aprila, od kada su se već nekoliko puta okupljali na ulicama.

"Sada AMSS ne funkcioniše normalno i ne možemo da garantujemo kakva je usluga pružanja pomoći na putu, jer u operativnom centru, koji je srce AMSS-a, sada sede neki nepoznati ljudi, pošto Nikačević sa svojim privatnim obezbeđenjem nije dozvolio dugogodišnjim radnicima da uđu u zgradu Saveza, i oni su praktično isterani na ulicu," rekla je Bilibajkić.

"Mi platu ne primamo od 5. aprila, a obavešteni smo da je Nikačević, koji je u zgradi Saveza zabarikadiran sa svojim obezbeđenjem, juče podelio njima plate," rekla je Bilibajkić.

Ona je dodala da se ne zna tačan broj radnika kojima je Nikačević dao otkaze, jer se ti otkazi šalju preko kurirske službe, a neko otkaze dobija i preko novina, istakavši da su potpuno pravno ništavne sve odluke Nikačevića posle 9. aprila, kada je "on smenjen na skupštini legalnim glasovima, legalnih delegata."

Bilibajkić je podsetila da je podneta tužbu i krivične prijave protiv rukovodstva Saveza zbog protivzakonitog ponašanja i lošeg poslovanja.

Pravni zastupnik radnika AMS S-a Nebojša Anđelković rekao je Tanjugu da je protivzakonit način na koji je Nikačević upisan u registar APR-a, jer on nema ovlašćenja da postupa u ime Auto-moto saveza jer je smenjen sa funkcije generalnog sekretara.

Delegacija radnika AMSS-a i njihov pravni zastupnik zbog toga su danas razgovarali sa direktorom APR-a Zvonkom Obradovićem, pošto, kako je rekao Anđelković, AMS S poslednjih 15 do 20 dana vrši određene upise u korist grupe na čelu sa Nikačevićem.
"Sa jedne strane, vrši se upis po hitnom postupku lica iz AMS S-a, a sa druge, legalno izabrani organi na skupštini AMSS-a 9. aprila, ne mogu da ostvare pravo na upis, odnosno taj upis se odlaže, uz neka dodatna obrazloženja koja nisu tražena grupi oko Nikačevića," precizirao je Anđelković.

On je dodao da očekuje da će biti održan sastanak direktora i registratora u APR-u, kako bi se utvrdilo šta se dogodilo u tim predmetima koji se odnose na grupu ljudi oko Nikačevića.

Ako se utvrdi da je došlo do greške, APR može da izmeni svoja rešenja, a ako ne, onda sudskim putem može da se traži poništenje tih akata, koji su upisani u APR-u u nezakonitoj proceduri, rekao je Anđelković i dodao da treba sačekati da se vidi šta će odlučiti APR, i da li će to biti "po pravilima i pravdi."


APR: Agencija postupa u skladu sa zakonom


Agencija za privredne registre (APR) je od 10. aprila do danas primila na desetine registracionih prijava za promenu zastupnika u udruženju Auto-moto savez Srbije (AMSS) i s njim povezanim privrednim društvima, i na sve te prijave agencija je, kako je saopštila, odgovorila u skladu sa zakonskim ovlašćenjima.
"Još jednom podsećamo sva lica povezana sa AMSS-om i javnost da je APR registarski organ i da nema ovlašćenja da odlučuje o zakonitosti postupaka u kojima je izvršen izbor zastupnika ili promenjen statut i druga interna dokumenta udruženja i privrednih društava, jer o tome odlučuje sud," navodi se u saopštenju APR-a, a povodom današnjeg protesta radnika AMŠ-a ispred prostorija te agencije u Beogradu.

APR je naveo da je odgovorio na sve pristigle prijave u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, uz poštovanje propisanih rokova za odlučivanje.
"Uprkos velikom broju obrađenih predmeta, na postupanje Agencije nije bilo prigovora ili žalbi, sem u jednom predmetu, gde je žalba izjavljena od neovlašćenog lica", precizira se u saopštenju.

 

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug (screenshot)