ASNS podržao izmene Zakona o privatizaciji

08.05.2014.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) podržala je predlog izmena i dopuna Zakona o privatizaciji jer predviđaju ukidanje zabrane prinudne naplate potraživanja od tih firmi.

 

ASNS u saopštenju navodi da izmene zakona sadrže jedan od osnovnih zahteva tog sindikata koji su izneli na skupu prošle nedelje, a koji se odnosi na produženje roka zaštite od prinudne naplate.
"Predlažemo da umesto proceduralne zaštite od prinudne naplate u periodu od najviše pet meseci vlada amandmanima dopuni zakon, stavi u isti položaj privatne i državne poverioce i uspostavi moratorijum na prinudnu naplatu do 31. decembra ove godine", navodi se u saopštenju sindikata.

ASNS smatra da je to razuman rok za nalaženje odgovornihi održvih rešenja za preduzeća u restrukturiranju i zaposlene u njima, navodi se u saopštenju.

Izmene zakona, koje su od danas u skupštinskoj proceduri, usklađene su sa prethodnom odlukom Ustavnog suda prema kojoj se od 15. maja ukida zabrana prinudne naplate potraživanja od takvih firmi.

U Ministartvu privrede navode da će prinudna naplata potraživanja od firmi u restrukturiranju biti moguća za otprilike četiri meseca, ali uz drugačiju proceduru koju predviđa izmenjeni Zakon o privatizaciji čije se usvajanje očekuje po hitnom postupku.

U Ministarstvu privrede kažu da su te izmene samo prelazno rešenje.

 

Izvor: Tanjug