Radnici podneli tužbu protiv rukovodstva AMSS

08.05.2014.

Radnici Auto-moto saveza Srbije (AMSS) podneli su tužbu i krivične prijave protiv rukovodstva zbog protivzakonitog ponašanja i lošeg poslovanja, i pozvali su nadležne državne organe da reaguju, kako bi se zaštitila imovina saveza.

 

Predstavnici radnika AMSS, na današnjoj konferenciji za novinare, saopštili su da će, ukoliko nadležni organi ne budu što pre reagovali, već sutra ujutru najverovatnije organizovati protest kome će se pridružiti radnici iz svih centara saveza širom Srbije.

Portparol AMSS Zorica Bilibajkić navela je da je cilj da se omogući da AMSS i operativni centar nastavi da radi i pruža pomoć korisnicima, kao i da se za ljudi iz celog sistema vrate na svoja radna mesta i "stane na put samovolji smenjenog rukovodstva".

Predsednik UO AMSS Radoslav Jovanović objasnio je da je početkom godine na sednici skupštine doneta odluka da stručna služba AMSS podese izveštaj o kreditnim zaduženjima i finansijskim transakcijama u perodu od 2009. do 2013, jer je utvrđeno da je bilo ozbiljnih nepravilnosti u finansijskom poslovanju i ozbiljnih povreda statuta i akata AMSS.

Nakon toga, 9. aprila na sednici skupštine AMSS, generalni sekretar Aleksandar Nikačević je razrešen sa funkcije, dodao je on.
"U međuvremenu, u narednih nekoliko dana nakon sednice, generalni sekretar, putem telefonskih sednica je brisao delegate, postavljao nove članove, razrešavao i smenjivao...", kazao je Jovanović.

Nikačević je, kako tvrde, sa svojim obezbeđen ostao u zgradi centrale AMSS u Ruzveltovoj ulici o i onemogućio zaposlenima da uđu i obavljaju posao, nepoštujući prethodne odluke skupštine AMSS.

Pravni zastupnik radnika AMSS Nebojša Anđelković rekao je da se prvi put dešava da zaposleni ne mogu da uđu u prostorije koje su zapravo javni prostor, i ukazao da im to pravo mora biti omogućeno.

On je rekao da je podneo tužbu, kao i krivične prijave "protiv Nikačevića i lica koja mu pomažu u delovanju koje je protivzakonito i protivstatutarno", tražeći da se zaštite imovina i prava svih članova AMSS. Utvrđeno je, dodao je, da je bilo ozbiljnih nepravilnosti u finansijskom poslovanju ozbiljnih povreda statuta i akata AMSS, kao i poslovnika o radu.

Anđelković je rekao da je protivzakonit i način na koji je Nikačević upisan u registar APR, jer on nema ovlašćenja da postupa u ime Auto-moto saveza jer je smenjen sa funkcije generalnog sekretara.
"Zato smo od suda zatražili zaštitu, i apelujemo na državne organe i institucije Republike Srbije da se uključe u postupak i zaštite imovinu koja je društvena, pripada svim građanima i članovima Auto-moto saveza", rekao je Anđelović.
Ukazao je da postoje sumnje da su se iz AM S S "odlila značajna sredstva".

Anđelković je naveo da očekuje da će sud uskoro doneti odluku o tome koje u ovom postupku bio u pravu, odnosno da vrlo brzo bude utvrđena privremena mera.

Radnik u operativnom centru Đuro Kavaja rekao je da su radnici bili prinuđeni da napuste zgradu, da su im ugrožena prava na rad, i da očekuju da se što pre vrate na radna mesta.

Rekao je i da se radnicima uručuju otkazi, kako bi mogli da se zaposle drugi radnici, i dodao: "Ostaćemo jedinstveni sve dok Nikačević ne napusti savez".

Na konferenciji je rečeno i da nema problema sa izdavanjem međunarodnih dokumenata u AMSS.

 

Nikačević: Pokušavaju da me smene na nelegalan način

 

Nikačević je ponovio danas da deo radnika tog udruženja pokušava da ga smeni na nelegalan način, jer je u Agenciji za privredne registre (APR) on upisan kao zakonski zastupnik AMS S-a.

"Državni organ odlučuje da li je neko smenjen ili ne, a državni organ je odlučio da ja nisam smenjen. APR nije upisao njihove nelegalne odluke koje proizvode promenu zakonskog zastupnika i potpuno je neistinita ta priča", rekao je Nikačević Tanjugu.

Komentarišući informaciju sa današnje konferencije za medije dela radnika AMS S-a da su podneli tužbu i krivične prijave protiv rukovodstva zbog, kako su rekli, protivzakonitog ponašanja i lošeg poslovanja i pozvali nadležne državne organe da reaguju kako bi se zaštitila imovina saveza, Nikačević je rekao da te osobe više nemaju nikakve veze sa AMS S-om, jer su dobili otkaze.

Prema njegovim rečima, jedino je Radoslav Jovanović zaposlen u jednom od zavisnih preduzeća AMS S-a, tako da ne može da govori o savezu.
"Što se tiče njihovih tužbi ili vraćanja na posao, svim radnicima kojima je prećeno ili su na neki način ucenjeni - ništa se neće desiti i mi ćemo ih naravno primiti nazad, kada oni odluče i kada ih prođe strah od tih kolovođa", rekao je Nikačević.

Kako tvrdi, grupa radnika hoće da uruši AMS S i napravi problem kako bi preuzela vlast nad tom kućom, i u protestima, po njegovim rečima, učestvuje "svega stotinak radnika koji se dovode na silu".

Nikačević je dodao da svaki građanin Srbije i medij može da se uveri da Operativni centar AMS S-a normalno funkcioniše, kao i služba pomoći na putu.
"Mogu jedino da kažem - uverite se sami, tražite pomoć bilo gde u Srbiji ili Evropi i provrerite da li služba radi".

 

Izvor: Tanjug