Hapšenja zbog penzija, PIO fond do sada oštećen za 3 miliona evra

07.05.2014.

U Tužilaštvu za organizovani kriminal policija je danas privala šest osumnjičenih da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe od 2007. do 2014. godine većem broju lica omogućili nezakonito ostvarivanje prava na starosnu penziju i na taj način oštetili PIO fond.

Do sada je obrađeno ukupno 58 takvih slučajeva, a postoji osnovna sumnja da je došlo do neosnovane isplate penzija u iznosu od oko 62 miliona dinara, dok je PIO fondu pričinjena šteta od oko 70 miliona dinara, rekao je Tanjugu tužilac Miljko Radisavljević.

Istovremeno su pripadnici organizovane kriminalne grupe na ime naplate svojih usluga neosnovano zaradili 113.000 evra i preko 3,3 miliona dinara, napomenuo je tužilac.

Prema njegovim rečima, policija analizira još oko 250 slučajeva , za koje se prema raslopoživim podacima sumnja da je i u tim slučajeva došlo do neosnovanog priznavanja prava na starosnu penziju, te da je tim isplatama pričinjena šteta PIO fondu u iznosu od preko tri miliona evra.

Danas su privedeni Ivan Đinđić, Željko Antulov, Predrag Dejanović, Dejan Filipović, Sredoje Mirković i Zorica Otrvić Stamenković, rekao je Tanjugu Radisavljević. U saopštenju MUP navedeno je da su organizator i članovi grupe pribavili imovinsku korist u iznosu od oko 125.000 evra.

Protiv tih lica podneta je krivična prijava, a po nalogu tužioca doneta su rešenja o njihovom zadržavanju, dodaje se.

U toku dana počeće saslušanje osumnjičenih i ono će biti završeno u roku od 48 časova do kada je na snazi odluka o njihovom zadržavanju, zaključuje se u pisanoj izjavi Radisavljevića.

U saopštenju MUP se precizira da su uhapšeni organizator i šest članova organizovane kriminalne grupe sa teritorije Beograda i da policija traga za još jednim članom te grupe.

MUP navodi da postoje osnovi sumnje da je grupa organizovana za pronalaženje osoba kojima je nedostajao određeni period radnog staža za sticanje prava na korišćenje starosne penzije i da je takvim osobama, za novčani iznos 300 - 700 evra po godini staža, u matičnu evidenciju Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje upisivan fiktivni radni staž.

Taj staž je navodno ostvaren kod poslodavaca "Beogradski vodovod i kanalizacija", "Elektrodistribucija Beograd", "Vadeš", "Zavod za transfuziju krvi"...

Proverama je utvrđeno da te osobe nikada nisu bile zaposlene kod navedenih poslodavaca, navodi se u saopštenju MUP i dodaje da su osiguranici koji su ""stekli pravo"" na penziju na taj način do sada pribavili protivpravnu imovinsku korist od 60.758.305,35 dinara i za taj iznos oštetili budžet Srbije, odnosno Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Budžet je oštećen i za iznos plaćenih doprinosa za zdravstveno osiguranje od 7.473.271,56 dinara - ukupno 68.231.576,91 dinar.

Organizator i članovi grupe pribavili su imovinsku korist u iznosu od oko 125.000 evra.

Policijski službenici Uprave kriminalističke policije nastavljaju rad na prikupljanju podataka koji se odnose na identifikaciju svih osoba koje su, po osnovu upisanog fiktivnog radnog staža, ostvarile prava na penziju.

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje saopštio je danas, povodom privođenja osumnjičenih za nezakonito ostvarivanje prava na starosnu penziju, da je do sada obradio više stotina predmetau kojima su otkrivene određene nezakonite radnje u ostvarivanju staža osiguranja.
"Do ovog momenta obrađeno je 400 predmeta lica koja nisu još ostvarili pravo na penziju (osiguranici) i 300 predmeta lica koji su ostvarili pravo na penziju (korisnici), a imaju staž osiguranja za koji je naknadno, kroz kontrolu, utvrđeno da je fiktivan, odnosno da nije ostvaren na zakonit način", navodi PIO fond u saopštenju.

U tim radnjama su, kako se ističe, učestvovali pojedini zaposleni u Fondu, poslodavaci i osobe koje nisu zaposlene u Fondu.
Nezakonite radnje odnosile su se na period od 2000. godine do danas, ističe se u saopštenju.

 

Izvor: Tanjug, RTV