Interlemind: Protest zbog 18 neisplaćenih zarada

06.05.2014.

Oko 50 radnika fabrike plastificiranog lima i sendvič panela, Interlemind, protestovalo je danas ulicama Leskovca zahtevajući da država raskine privatizaciju te firme i da im se isplati 18 zaostalih plata.

 

Ispred zgrade Skupštine grada radnici su posedali na asfalt i tražili razgovor sa gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem ili sa predsednikom Skupštine Leskovca Živojinom Stefanovićem.

Predsednik Samostalnog sindikata Saša Milenković rekao je Tanjugu da su se radnici odlučili na protestne šetnje jer država, koja je vlasnik 49 odsto preduzeća, nije ništa preduzela da ih zaštiti. Pored toga, većinski vlasnik iz Bugarske Valentin Zaharijev ne dolazi u fabriku već 10 meseci.
"Oni su odlagali rešavanje problema do formiranja Vlade Srbije. Vlada je sad formirana i tražimo da se resi pitanje Interleminda. Bugarski tajkun je pobegao i već godinu dana ne dolazi u firmu, 18 meseci ne primamo platu, nemamo zdravstveno osiguranje i nemamo povezan radni staž. Mi ćemo svaki dan da protestujemo", kaže Milenković.

Radnici su posebno zabrinuti zbog neoverenih zdravstvenih knjižica.

Radnik Živko Bogatinović je rekao pomoćniku gradonačelnika Gojku Veličkoviću, koji je primio radnike na razgovor u sali Skupštine grada, da posle 39 godina radnog staža ne može da se leči, predao mu svoju zdravstvenu knjižicu, poručivši da ga pozovu kad bude overena.

Veličković je objasnio radnicima da lokalna samouprava nema velike ingerencije u rešavanju njihovog slučaja, ali da, kako je rekao, ulaže napore da zajedno sa resornim ministarstvom pronađe neko rešenje.

Pomoćnik gradonačelnika je u razgovoru podsetio radnike da je OTP banka najveći poverilac tog preduzeća, te da ona ozbiljno razgovara sa jednom turskom firmom koja želi da preuzme Interlemind.
"OTP banka je spremna da svoj deo potraživanja ustupi ovoj turskoj kompaniji, da dozvoli ulazak u fabriku i da se nastavi proizvodnja. Turci su zainteresovani da to rade", rekao je Veličković.

Nakon razgovora radnici su ostali pri zahtevu da ih neko u Vladi Srbije primi što pre i da počne rešavanje problema u fabrici.
Leskovačka fabrika plastificiranog lima „Interlemind prodata je 2005. godine bugarskoj kompaniji "Kremikovci" za 111 miliona dinara. Sindikati i radnici su još tada upozoravali da je fabrika procenjena pet puta manje nego što zaista vredi.

Pre privatizacije u Interlemindu se proizvodilo oko 7.500 tona plastificiranog lima a nakon privatizacije ni 50 odsto od te količine.

Vlasnik fabrike Bugarin Vladimir Zaharijev bio je vlasnik još nekoliko fabrika u Srbiji, ali je Agencija za privatizaciju u većini njih raskinula ugovore zbog neispunjenih obaveza.

 

Izvor: Tanjug