Štrajk radnika Granit Peščara

06.05.2014.

Radnici Granit Peščara iz Ljiga, njih 111, stupili su u štrajk jer im nije isplaćeno nekoliko plata, kaže predsednica sindikata preduzeća Vesna Ivanović.

 

Zaposleni se, kaže, okupljaju na svojim radnim mestima, poštujući Zakon o štrajku.

"Zahtevamo za početak isplatu dve plate, za decembar prošle i januar tekuće godine. Nećemo prestati sa štrajkom dok nam se to ne izmiri", navodi Ivanović, dodajući da su radnici u veoma teškoj sitiaciji, bez sredstava za život.

Predsednik štrajkačkog odbora Duško Jaćimović kaže da se zaposlenima, ranije, u ovoj fabrici više od dvanaest meseci isplaćivao minimalac, a od toga ne mogu da prehrane porodice.

"Više od dve godine nisu nam uplaćeni doprinosi za PIO , pa ljudi koji imaju uslove za odlazak u penziju, ni to pravo ne mogu ostvariti ", kaže Jaćimović.

Direktor Granit - Peščara Zoran Radivojević, navodi da ovo preduzeće trenutno radi sa 30 odsto kapaciteta.

"Tačno je da nisu isplaćene zarade, minimalnom proizvodnjom pokrivamo sitne troškove, a imamo i potraživanja od preko 50 miliona dinara od preduzeća u restrukturiranju", kazao je on.

GP Granit Peščar AD Ljig se bavi raznovrsnom delatnošću iz oblasti proizvodnje i ugradnje prirodnog geološkog materijala. Osnovano je 31. novembra 1952. godine, trenutno ima 190 stalno zaposlenih i još 15 angažovanih na određeno vreme.

 

Izvor: Tanjug