PIO fond ženi ukrao i staž i identitet

05.05.2014.

Vaspitačica Slavka Jevtić tri godine ne može da ode u penziju. Na njen matični broj u PIO fondu prijavljen je muškarac koji penziju već prima.

Životna drama za Slavku Jevtić počela je 2010. godine, kada je prvi put otišla u PIO fond da se raspita šta joj sve treba za odlazak u penziju. U razgovoru za “Blic” kaže da se taj odlazak na šalter Fonda pretvorio u noćnu moru.

- Dala sam ličnu kartu i radnu knjižicu devojci na šalteru. Ona je odštampala jedan izveštaj, pa ga pocepala, odštampala drugi, treći i sve ih pocepala i na kraju me pitala: “Gospođo, za koga vi tražite izveštaj?”. Ja sam zbunjeno odgovorila: “Za sebe, imate moja dokumenta” - objašnjava Jevtićeva. Bez reči objašnjenja službenica joj je dala ispečatiran izveštaj i poslala na drugi šalter. I tu je doživela šok.

- Dala sam papire službenici na drugom šalteru, a ona kao da razgovara sa kriminalcem, rekla je: ”Vi lepo idite u policiju, ovde nemate šta da tražite”. Na moje pitanje šta ću tamo, optužila me je da sam prodala svoja dokumenta. Nisam stigla ni da se osvestim od njene rečenice, a ona je ustala i otišla - priča Slavka.

Ispostavilo se da je na njenom matičnom broju prijavljen muškarac po imenu Mišo Agarski. Na izveštaju PIO fonda ne samo da je ime bilo pogrešno nego su i godine staža bile duplirane.

Na listingu je pisalo da je osoba sa njenim matičnim brojem pravo na penziju stekla radeći za dečje ustanove Savski venac i „Dragiša Mišović“, gde je Slavka provela svoj radni vek, ali i preduzeća „Teleoptik“ i „Žiroskop“, u kojima nikada nije radila.

Grešku sa imenom je uspela da ispravi tek nakon dve i po godine, ali ostali podaci i dalje nisu usaglašeni. Da im je trebalo skoro tri godine samo da isprave ime potvrdio je i sam PIO fond. U ovoj instituciji “Blicu” su rekli da je problem rešen 2012. godine i da Slavka Jevtić treba samo da podnese zahtev za penziju. U praksi to međutim nije tako.

- Da su podaci bili u redu ja bih još 2010. otišla u penziju. Na poslednjem listingu, koji sam izvadila pre dve nedelje, stoji moje ime, ali bez podataka iz 2013. Na prethodnom su nedostajale tri godine, a podaci o adresi jedne od ustanova u kojoj sam radila i dalje nisu tačni. Tri puta sam prikupljala i dostavljala dokumentaciju. Rekla sam sebi da ću raditi do Nove godine i posle toga prestajem pa makar nemala šta da jedem. Stvarno više nemam snage sa njima da se borim - kaže Slavka Jevtić već potpuno iscrpljena i očajna od neravnopravne borbe.

U PIO fondu nisu objasnili kako je na matičnom broju žene upisan muškarac (sadrži i oznaku pola), kako je moguće da ne mogu da isprave podatke tri godine, ko će vaspitačici Jevtić da nadoknadi izgubljene godine i da li su proverili ko je Mišo Agarski i da li on zaista ima pravo na penziju?

Nema pomoći ni od zaštitnika građana

U pokušaju da reši problem, Slavka Jevtić se obratila i Kancelariji zaštitnika građana. Prvi put su je uputili na ustanovu u kojoj radi uz konstataciju da će to tamo završiti za desetak dana. Pošto problem nije rešila, u Kancelariju je ponovo otišla godinu dana kasnije. 
- Tada me je primio jedan gospodin i rekao: “Pa gospođo, mladi ste, zar vas nije sramota da tražite penziju, budite srećni što radite!” Umalo se nisam srušila kada je to izgovorio - kaže Slavka Jevtić.

 

Izvor: Blic