Rajić: Povećanje starosne granice za penzionisanje nije smisleno rešenje

05.05.2014.

Povećanje starosne granice za penzionisanje žena u Srbiji nije logično rešenje, budući da dužina životnog veka muskaraca i žena nije kao u drugim evropskim zemljama, pa iz toga proizilazi da bi radnik trebalo da radi duže, a da bi penziju mogao da prima svega nekoliko godina, smatra direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić.



"Došli smo u situaciju u kojoj se najavljuje produženje godina za odlazak u penziju i imamo jednu apsurdnu situaciju u kojoj je prosečni životni vek žene 74 godine u Srbiji, a muškaraca 69 godina i imaćemo situaciju da će neko morati da odvaja 40 godina za penziju da bi je uživao par godina. Postavlja se pitanje smislenosti ovakvog penzionog sistema", rekao je Rajić za Tanjug.

On je rekao da su predstavnici Unije poslodavaca predložili da se sistem obaveznog penzionog sistema promeni, da se smanje doprinosi za penziono osiguranje, da se razlika uplaćuje zaposlenima i da oni višak koji bi dobili uz svoju zaradu štede za starost.

Rajić je rekao i da je ta poslodavačaka organizacija, koja ima predstavnike u UO Fonda PIO, nezadovoljna upravljanjem tom institucijom, naročito raspolaganjem imovinom fonda.
"Imovinom se mora mnogo bolje gazdovati u smislu maksimizacije prihoda od imovine. Unija je predložila formiranje radne grupe za restrukturiranje fonda jer se sa reformom penzionog sistema mora ići ozbiljno", rekao je on.

Rajić navodi da se imovina ne može tek tako davati drugim organizacijama na korišcćenje, poput Saveza penzionera jer ona pripada svima zaposlenima koji trenutno odvajaju niovac za doprinose, a njih je oko 1,7 milon.

Prošle nedelje predstavnici Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje saopštili su da je pokrenuta istraga koja je pokazala da je prethodnih desetak godina bilo dosta falsifikovanih rešenja o odlasku u penziju usled čega je načinjena šteta u iznosu od 2 do 2, 5 miliona evra, a ta cifra nije konačna budući da se nepravilnosti i dalje istražuju.

Predstavnici fonda ukazali su da je veliki broj ljudi "lažirao" odlazak u penziju, odnosno dobio mogućnost da je koristi iako nije ispunio sve propisane uslove koji se odnose, pre svega, na godine radnog staža.

Prvi slučaj falsifikovanog rešenja o penziji uočen je u oktobru 2013. godine u filijali fonda PIO u Beogradu, a korisnik koji je "stekao" pravo za penziju imao je prebivalište na teritoriji Leskovca.

Rajić je rekao da na prethodnim sednicama UO fonda nije bilo reči o tome, a da je ranije ukazivano da je bilo slučajeva lažnih invalidskih penzija, i da je pokušavano da se taj sistem unapredi i onemoguće dalje zloupotrebe.

Sada, kako je Rajić kazao, ima veliki broj pritužbi građana za odlazak u penziju i da se oni često javljaju žaleći se na to da mesecima ne mogu da ostvare to pravo.
"Građani se žale da im nedostaju papiri i ceo taj sistem ima mnogo mana i nedostataka i moramo raditi na tome da to bude efikasniji", rekao je Rajić.

 

Izvor: Tanjug