Fond PIO: Vulin izrazio razumevanje, štrajk se nastavlja

03.05.2014.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i predstavnicia Sindikata zaposlenih u Republičkom fondu za penzijsko-invalidsko osiguranje dogovorili su se danas da se u najkraćem roku sa nadležnim ministarstvom radi na ponalaženju rešenja za zahteve zaposlenih u Fondu PIO kako bi štajk bio okončan.

Ministar Vulin razgovarao je sa delegacijom Sindikata zaposlenih u Fondu PIO, koju je predvodila predsednica tog sindikata Ljiljana Kremić, navedeno je u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Zaposleni u PIO fondu su započeli generalni štrajk 8. aprila, uz poštovanje minimuma procesa rada, nezadovoljni odlukom Državne revizorske institucije da im se plate smanje 30 odsto.

Predsednica Sindikata zaposlenih u Fondu penzijonog i invalidskog osiguranja (PIO), Ljiljana Kremić, izjavila je da je tokom današnjeg razgovora sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandrom Vulinom on pokazao razumevanje za problem u vezi zarada u Fondu PIO, ali i da će zaposleni ostati u štrajku do ispunjenja zahteva.

Zaposleni u PIO fondu su započeli generalni štrajk 8. aprila, uz poštovanje minimuma procesa rada, nezadovoljni odlukom Državne revizorske institucije na osnovu koje su im plate smanje 30 odsto.

Kremić je Tanjugu prenela da je na današnjem sastanku ministar Vulin saslušao predstavnika Sindikata PIO Fonda i pokazao razumevanje za novonastali problem u vezi zarada.

Ona je najavila da bi u utorak, 6. maja u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave trebalo da bude održan sastanak predstavnika tog ministarstva i Sindikata.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja posle današnjeg sastanka je saopštilo da su se Vulin i Kremićeva dogovorili da se u najkraćem roku sa nadležnim ministarstvom radi na ponalaženju rešenja za zahteve zaposlenih u Fondu PIO kako bi štajk bio okončan.

Prema odluci vlade, o svim platama u javnom sektoru odlučivaće se na jednom mestu - u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički je prilikom primopredaje dužnosti ministra u novoj vladi novinarima rekla da je javni sektor "nepregledna šuma" i tu "šumu" moraće da raskrči da bi se videlo ko, gde i koliko zarađuje.

Gostujući u programu RTS-a, ministar finansija Lazar Krstić je krajem aprila upozorio da ne može jedan Fond PIO iz opravanih ili neopravdanih razloga sam sebi da podigne plate ili koeficijente, a da to nije na bilo koji nacin usaglašeno sa ostatkom javnog sektora.

Prema njegovim recima, poruka uvođenja platnih razreda u javnom sektoru je da se uvede pravičnost.

 

Izvor: Tanjug