Selaković: Nedopustivo nepoštovanje rokova u radnim sporovima

02.05.2014.

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da je nedopustivo da se rokovi za rešavanje radnih sporova ne poštuju dodajući da su disciplinski organi Visokog saveta sudstva počeli da rade svoj posao te da se nada da će efekat njihovog rada uskoro biti vidljivi.

 

- Radni sporovi po zakonu treba da se rešavaju po nekoj vrsti ubrzanog, hitnog postupka. Nažalost, rokovi koji su zakonom postavljeni se najčešće ne poštuju - rekao je Selaković novinarima u Bojčinskoj šumi dodajući da zato postoji nekolicina razloga.

Prema njegovim rečima, razlog koji se tiče pravosuđa i njegovog sporijeg, lošeg i neefikasnog rada biće rešavani naročitim postupanjem disciplinskih organa Visokog saveta sudstva.

On je istakao da je na inicijativu predsednika Vrhovnog kasacionog suda i samim tim predsednika Visokog saveta sudstva pokrenuta mnogo intenzivnija aktivnost nakon imenovanja novih disciplinskih organa.
 
- Neažurnost u radu sudija ceniće i kažnjavati same sudije što je neki ideal kome smo težili, a koji će sada dobiti šansu da se pokaže na samom delu - rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima, apsolutno je nedopustivo da imamo sporove koji su trebali da budu rešavani za šest meseci, a koji nisu rešeni po tri, tri i po i četiri godine kada je reč o radnim sporovima ili su jednostavno sudije bile lenje pa nisu htele po više od tri godine da izrade odluku.
 
- To je apsolutno nedopustivo i disciplinski organi Visokog saveta sudstva su počeli, u toku je analiza, da rade svoj posao i nadam se da će efekat njihovog rada uskoro biti vidljivi - rekao je Selaković.
 
Što se tiče inspekcije, on je naveo da nas u poslednjem kvartalu ove godine očekuje donošenje Zakona o inspekcijskom nadzoru koji će objediniti rad svih inspekcijskih službi u Srbiji i mnogo bolje definisati način sprovodjenja inspekcijskog nadzora.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da će jedan od prioriteta ministarstva na čijem je čelu biti bolji i efikasniji rad inspekcija koje su pod odgovornošću tog ministarstva.
 
- Uradićemo sve što je u našoj nadležnosti da korpus prava prvenstveno sačuvamo, a ono što imamo nekako i unapredimo. Jedan od fokusa ministarsva biće i pojačan rad kako inspekcija rada, tako i inspekcija za bezbednosti na radu - rekao je Vulin.

 

Izvor: Tanjug, Blic