Orbović: Plate u javnom sektoru su niske

01.05.2014.

Reprezentativni sidnikati protive se najavljenom smanjenju plata u javnom sektoru za 10 odsto i učiniće sve da ta mera ne uspe, kaže Ljubisav Orbović.

 

 

Predsednik Saveza smostalnih sindikata Srbije izjavio je da su većini zaposlenih u javnom sektoru plate veoma niske i nisu godinama povećavane.

"Platni razredi nisu sporni i nadamo se da će do kraja godine biti dogovoreni", rekao je Orbović.

On je naglasio da se od strane poslodavaca u Srbiji, često, doduše nezvanično, čuju predlozi da se radna nedelja poveća na 56 sati, ali je to neprihvaljivo.

"Sve više se čuju glasovi poslodavačkih organizacija koje govore da radnici ne rade dovoljno i da bi moralo da se poveća radno vreme. To nije tačno, većina radnika radi dobro svoj posao, a one koji ne rade treba sankcionisati. Radnici u Srbiji dobro rade, a to najbolje pokazuju dobro organizovane strane firme koje kod nas posluju", rekao je Orbović.

On je naglasio da su predstavnici reprezentativnih sindikata juče razgovarali sa ministrom rada Aleksandrom Vulinom o rokovima kada bi pregovori o Zakonu o radu mogu da se završe.

"Pregovori su otišli dovoljno daleko i o pitanjima o kojima se sada razgovara može da se završi za nedelju do dve. Ali ako bi se otvorila nova pitanja, onda bi to produžilo rokove i sigurno ne bi moglo da se završi do početka leta", rekao je Orbović gostujući na RTS.

On je istakao da u pregovorima o novom Zakonu o radu sindikati stavljaju akcenat i neće se odreći kolektivnog pregovaranja, ali su svesni i da vlada neće moći sve njihove predloge da usvoji, već će se tražiti kompromis.

Kada je u pitanju pomerenje radnog vremena u javnom sektoru na 07.30, Orbović je naveo da se mora poštovati osmočasovno radno vreme bez obzira u koliko sati počinjao radni dan.

 

Izvor: RTS