Vulin: Duže živimo i trebalo bi i duže da radimo

01.05.2014.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar kaže da socijalna davanja koja su regulisana budžetom republike neće biti smanjena.

 

 

Kada je u pitanju starosna granica za odlazak u penziju, Vulin je istakao da je Srbiji potrebno novo penzijsko zakonodavstvo, odnosno da se uvaži realnost i život kakav jeste. ''Duže živimo i trebalo bi i duže da radimo. Čak i da nije kriza i da društvo nije siromašno morali bi više da radimo'', rekao je Vulin.

''Ono što je regulisano budžetom svakako neće. Mi ćemo zato imati rebalans budžeta i od potreba čitave države će zavisiti kako će se odnositi i prema našem budžetu i prema socijalnim davanjima'', rekao je Vulin odgovarajući na pitanje novinara da li će biti smanjena socijalna davanja na nivou republike.

On je istakao da smatra da je neophodno da budžet ministarstva na čijem je čelu, baš zbog očekivanih pritisaka koja će se dešavati zbog najavljenih smanjivanja radne snage, ne bi trebalo bitnije da se smanji.

''Svakako ćemo se boriti da nivo socijalnih davanja ni na koji način ne bude ugrožen'', rekao je Vuilin.

On je dodao i da će se o naknadama za porodilje razgovarati sa nadležnima ukazujući da ministarstvo ima svoje nadležnosti, ali da nadležnosti imaju i druga ministarstva i lokalne samouprave.

"Moramo da se dogovorimo. Razgovarali smo sa sindikatima, razgovaraćemo i sa poslodavcima i štrajkačima. Nećemo bežati od problema'', rekao je Vulin.

Govoreći o novom Zakonu o radu, Vulin je izjavio da Vlada Srbije želi da donese kvalitetan zakon o radu sa kojim će u najvećoj mogućoj meri biti zadovoljni svi socijalni akteri.

"Vlada Srbije je rešila da zakon o radu i sve druge zakone iz oblasti radnog zakonodavstva, ali i zakonodavstva koji ima veze sa socijalnim karakterom donosi iskljuvčivo u dogovoru svih, sa sindikatima i poslodavcima", rekao je Vulin.

Ukazujući da postoji većina koja može da usvoji bilo koji zakon, on je naveo da vlada želi da taj zakon bude i kvalitetan.

On je istakao da poslodavci i sindikati imaju često različite stavove, ali da bi bio najsrećniji kada bi bilo moguće da se sindikati i udruženje poslodavaca dogovore bez vlade i samo dođu pred nju sa gotovim rešenjem.

"To nije moguće. Potrebna je vlada. Vlada će se truditi da svoja rešenja donese u saglasnosti sveta rada i sveta kapitala", rekao je Vulin dodajući da će se truditi da čitav pregovarački proces drži medju pregovaračima.

Ukazujući da ima veliko poštovanje prema sindikatima i poslodavcima, kao i da će se truditi se da se sve dogovori, on je ipak naveo da je poslednja reč na Skupštini Srbije.

''Sindikati i poslodavci znaju da ne mogu da dobiju baš sve što žele ili što bismo želeli mi kao vlada da se ovde živi neuporedivo bolje. Ova vlada je prva koja je imala hrabrosti da izadje i kaže da će za dve godine biti bolje i koje će to mere biti bolne'', rekao je Vulin dodajući da neće pokušavati da sebi naprave politički marketing već da predstavnici vlasti hoće da se donese dobar zakon koji će odgovarati i radnicima i poslodavcima.

 

Izvor: Tanjug