ASNS: Nepotrebno menjati radno vreme u javnom sektoru

30.04.2014.

Država je najveći krivac za težak položaj preduzeća u restrukturiranju, ocenila je danas predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić i dodala da taj sindikat neće dozviliti da 14. maju bude "Dan D" za ta preduzeća.

 

"Sindikat ne može da sedi skrštenih ruku i čeka Dan D. Odmah posle 1. maja imaćemo sastanak sa predstavnicima vlade. Mi tražimo prolongiranje ovog roka barem do kraja godine. Tražimo i veći angažman države kao poslodavca u voim preduzećima", navela je Savić.

Ona je podsetila da prema odluci Ustavnog suda od 14. maja ove godine, nad imovinom preduzeća u restrukturiranju može da se odredi ili sprovodi prinudno izvršenje, kao i druge mere da se namire potraživanja.

Savić je za Tanjug podsetila da je u preduzećima u restrukturiranju zaposleno 53.850 ljudi, a da je na neposredan ili posredan način za njih vezano oko 200.000 ljudi - članova njihovih porodica.

Prema njenim rečima ne može se u Srbiji govoriti o reindustrijalizaciji, a da se istovremeno gasi ceo metalski kompleks.
"Nema poboljšanja javnih finansija niti servisiranja javnih dugova bez proizvodnje. Isto kao što je urađenom sa Jatom i nekim drugim preduzećima, tražimo da se nađu rešenja i za ostale firme. Da i ostala preduzeća budu oslobođena potraživanja svih dugova koje imaju prema državi. Na taj način, oslobođena tih dugova, ova preduzeća bića prijemčljivija i za eventualnu privatizaciju ili strateško partnerstvo", istakla je Savić.

ASNS je danas organizovao skup "Preduzeća u restrukturiranju - istina, rešenja, budućnosti", a zaključi koji budu usvojeni biće dostavljeni premijeru i ministru privrede.

 

Nepotrebno menjati radno vreme u javnom sektoru

Najavu premijera Aleksandra Vučića da će radno vreme u javnom sektoru ubuduće počinjati u 07.30 sati, ili 8,00 sati, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić smatra nepotrebnom, jer je najbitnije kakav je efekat rada državnih činovnika a ne u koliko sati počinje njihov radni dan.
"Ne vidim nikakvu suštinu u tome da li će činovnici raditi od 07.30 ili 08.00 sati. Mnogo je bitnije šta naši državni činovnici rade i kakav je efekat njihovog rada", rekla je Savić za Tanjug.

Prema njenim rečima, takva odluka, u uslovima velikih problema u državi, zapravo predstavlja skretanje pažnje na marginalne stvari.

Radno vreme u javnom sektoru trebalo bi već od prve sednice vlade, koja će biti održana sutra, da bude pomereno na pola osam ili osam sati, a ne kao što je bilo do sada - pola devet, najavio je juče Vučić.

On je objasnio da je cilj te mere bolja efikasnost javnog sektora ali i da se pokaže posvećenost i promena svesti prema radu i obavezama.

Vučić je rekao i da su u javnom sektoru najviše uradi do 12 sati i da mnogi u administraciji potom idu na ručak, a neki se ni ne vraćaju na posao.

 

Izvor: Tanjug